'Firmalarımız mutlaka bu pazarda olmalı'

OİB Başkan Yardımcısı Burhanoğlu, Çin'in çok önemli pir pazara sahip olduğunu belirterek, "Bizim de tedarik sağladığımız tüm markalar Çin'de üretim yapıyor. Dolayısıyla bu global markalar Çin'de yer almamızı arzuluyorlar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA  - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, "Çin çok önemli bir potansiyele sahip. Bizim de tedarik sağladığımız tüm markalar Çin'de üretim yapıyor. Dolayısıyla bu global markalar Türk otomotiv yan sanayinin kalitesini, güvenilirliğini bildikleri için Çin'de yer almamızı arzuluyorlar" ifadesini kullandı. 

Burhanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada. OİB olarak milli katılımla Çin'deki "Eutomeshanika Shanghai Fuarı"nda, "Turkey Discover the Potential" global markasıyla yer aldıklarını bildirdi.  

Otomotiv endüstrisinde Çin'in en büyük ülke olduğunu kaydeden Burhanoğlu, "Global marka olmak isteyen firmalarımız mutlaka bu pazarda olmalı" görüşünü iletti. 

Burhanoğlu, OİB organizasyonuyla milli katılım statüsünde 16 firma ile fuarda yer alan Türkiye'nin, başta Çinli otomotiv üreticileri ile global markaların ilgi odağı olduğunu, global anlamda otomotiv yan sanayinin kalbinin Şangay'da attığını kaydetti. 

Geçen yıla göre yüzde 6 seviyesinde büyüme gösteren fuara başta Çinliler olmak üzere 4 bin 906 firmanın katıldığını, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, Hindistan, Japonya, Malezya, Polonya, ABD gibi 17 ülkenin milli katılım olmak üzere toplamda 39 ülkeden 581 yabancı firmanın fuarda stant açtığını ifade eden Burhanoğlu, 100 bine yakın profesyonelin ziyaret etmesi beklenen fuarda elektrikten elektroniğe, fren sistemlerinden janta, motor aksamlarından aküye kadar birçok ürün sergilendiğini belirtti.  

'Çin 20 milyar doların üzerinde yedek parça ithalatı yapıyor'

Burhanoğlu, Çin'in otomotiv pazarının 20 milyon adedi aştığını vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Çin çok önemli bir potansiyele sahip. Bizim de tedarik sağladığımız tüm markalar Çin'de üretim yapıyor. Dolayısıyla bu global markalar Türk otomotiv yan sanayinin kalitesini, güvenilirliğini bildikleri için Çin'de yer almamızı arzuluyorlar. Çin'de yatırım veya işbirliklerinin zorluğunu bildiğimiz için firmalarımızı böyle fuarlara davet ederek ikili ilişkileri geliştirmeyi ve işbirliği ortamı yaratmayı amaçlıyoruz. 

Halen 16 Türk firma Çin'de üretim yapıyor. Yeni yatırım fırsatı arayan birçok şirketin de araştırmalarını yürütüyor. Çin 20 milyar doların üzerinde yedek parça ithalatı yapıyor. Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi konumuna gelen Çin'in gelecek 10 yılda iç pazarının 30 milyon adede yükseleceği tahmin ediliyor. Halen bu ülkenin 74 milyar dolarlık otomotiv ithalatının 24 milyarlık bölümünün yedek parça olduğu hesaplanıyor. Böylesi devasa bir pazarda biz de Çinlilere ve global markalara 'Turkey Discover the Potential' diyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir