Fitch, büyüme tahminini açıkladı

Fitch Ratings, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl ise yüzde 2,9 büyüme kaydedeceğini öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonominin bu yıl sonu itibariyle yüzde 2,5, gelecek yıl ise yüzde 2,9 büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulundu.

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, küresel ekonomik büyümenin, her bölgede aynı ivmede olmasa da 2015 yılında artış kaydetmesinin beklendiği belirtildi. Açıklamada, küresel ekonominin bu yıl sonunda yüzde 2,5 olarak tahmin edilen büyümesinin gelecek yıl yüzde 2,9'a yükselebileceği ifade edildi. 

Büyümenin motoru ABD

ABD ekonomisinin küresel ekonomik büyümenin motoru olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Avro Bölgesi, Japonya ve birçok büyük gelişmekte olan ülkenin ekonomik iyileşmesinin durakladığı kaydedildi. 

Fitch Ratings ayrıca eylül ayında yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporundan bu yana küresek ekonomik büyüme öngörüsünün çok az da olsa zayıfladığını, risklerin aşağı yönlü seyretmeye devam ettiğini belirtti. 

Fitch, açıklamasında 2016 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminlerinin yüzde 3 olduğunu açıklarken, eylül ayındaki öngörülerine kıyasla hem 2015 hem de 2016 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminlerinin gelişmekte olan ekonomilerdeki görünüm nedeniyle 0,1 puan azaltıldığını vurguladı. 

ABD en hızlı olabilir

Fitch, "ABD ekonomisinin 2015 yılında 3,1, 2016 yılında ise yüzde 3 büyümesi tahminimizi koruyoruz. 2014 yılı için öngörülen yüzde 2,3 üzerinde bir büyüme ile ABD gelişmiş ekonomiler içerisinde en hızlı büyümelerden birini kaydedebilir" değerlendirmesini yaptı. 

Avro Bölgesi'deki ekonomik iyileşmenin halen kırılganlığını koruduğunu belirten Fitch, ekonomik zayıflığın hem merkez hem de çevre ülkelere yayıldığına işaret etti. Fitch, Alman ekonomisinin yılın son iki çeyreğinde dikkate değer bir yavaşlama gösterdiğini vurgulayarak, Avro Bölgesi'nin görünümü için Almanya'daki talep artışının kilit önemde olduğunun altını çizdi. 

Açıklamada, bu yıl sonu itibariyle Avro Bölgesi'nin ekonomik büyümesinin yüzde 0,8 gerçekleşmesi, 2015 yılında ise yüzde 1,1'e yükselmesinin beklendiği ifade edildi. Fitch ayrıca Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının ise 2016 yılına kadar yüzde 11 seviyesinin üstünde seyredebileceğini söyledi. 

Gelişmekte olan ekonomiler 2015'te 4,1 büyüyecek

Fitch, Brent petrole dair fiyat tahminlerini aşağı yönlü güncellediklerini hatırlatarak, düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomik büyümeyi destekleyeceğini belirtti. 

Fitch açıklamasında, "Küresel ekonomik büyümeye dair 2014 ve 2016 yıllarındaki artış tahminimizle paralel şekilde petrol fiyatlarının mevcut seviyelerinden talep artışı ile birlikte artmasını bekliyoruz" denildi. 

Gelişmekte olan ekonomilerin daha önce tahmin edilenden daha geniş çaplı ve kalıcı zayıflıklar ile karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada, bu ekonomilerin büyümesinin 2014 yılı sonunda yüzde 4'e gerilemesinin beklendiği ifade edildi. Fitch gelişmekte olan ekonomilerin 2015 yılında yüzde 4,1, 2016 yılında ise yüzde 4,5 büyüme kaydedeceğini öngörüsünde bulundu. 

Açıklamada, Rusya'nın 2015 yılında yüzde 1,5 ekonomik daralma ile resesyona girmesinin beklendiği ifade edilirken, Çin'in bu yılın sonunda yüzde 7,3, gelecek sene ise yüzde 6,8 büyüyebileceği öngörüsüne yer verildi. 

Fitch, İngiltere'de büyümenin ise 2014 yıl sonunda yüzde 3, gelecek yıl yüzde 2,6, 2016'da  ise yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşebileceğini bildirdi.