Fitch'ten 'bakır' tahmini

Fitch Ratings, son dönemde yaşanan düşüşe rağmen bakır fiyatlarının daha dirençli seyredeceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son dönemde yaşanan fiyat düşüşlerine karşın bakır fiyatlarının önümüzdeki dönemde daha dirençli seyredebileceğini belirtti. 

Kuruluşun resmi sitesinden yapılan açıklamada, hafta başında yaşanan düşüşlere karşın, bakır fiyatlarında petrol ve demir cevheri fiyatlarına benzer bir düşüşün olmayacağı tahminine yer verildi.  

Bakırın tonunun hali hazırda yaklaşık 5 bin 600 dolar seviyesinde olduğu, fiyatların 4 bin 500 dolar seviyelerine gerilemesi halinde özellikle derecelendirilmeyen şirketlerin karlılıklarının ciddi şekilde azalabileceği uyarısı yapılan açıklamada, düşüşlerin genel olarak makro endişeler tarafından tetiklendiği vurgulandı. 

Düşüşte Çin'deki büyümenin yavaşlamasının, 2015 yılında piyasanın üretim fazlasının dengeleneceği yönündeki beklentilerin de etkili olduğu belirtilen açıklamada, "Doların güçlenmesi -ki genel olarak dolar cinsinden fiyatlanan bütün emtialar için negatif bir gelişmedir-  fiyat düşüşlerini etkileyen faktörlerden biri oldu. Çin'in büyümesi yavaşlarken, biz hala büyümenin 2015 yılında yüzde 6,8'e çıkmasını tahmin ediyoruz. Bu büyümenin üstelik geçen on yıllık dönemin başına kıyasa daha geniş tabanlı bir büyüme olmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

Fitch, ayrıca yeni bakır madenlerinin geliştirilmesi konusundaki ertelemeler nedeniyle, piyasalarda  üretim fazlasının daha önce tahmin edilen kadar fazla olmayabileceğini, üretim fazlasının 100 - 150 bin ton civarında olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir