Fitch'ten Körfez bankalarına uyarı

Uluslarası derecelendirme kuruluşu Fitch, petrol fiyatlarındaki uzun süreli düşüşün, hükümetlerin harcamaları kontrol altına almadığı sürece Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) bankalarında daha zayıf kâra neden olabileceği uyarısını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten yapılan açıklamada, petrol fiyatlarındaki uzun süreli düşüşün GCC bankaları üzerinde etkili olabileceğine işaret edildi. 

Petrol fiyatlarındaki uzun süreli düşüşün, hükümetlerin harcamaları kontrol altına almadığı sürece GCC bankalarında daha zayıf kara neden olabileceği kaydedilen açıklamada, "Petrol fiyatlarındaki son düşüşten kaynaklanan etkilerin, petrol fiyat şoklarının bankaların karlılık ve aktif kalitesi üzerinde gecikmeli etkiye sahip olma eğiliminden dolayı kısa vadede hafif olması muhtemeldir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün uzun süreli olması, bizim temel senaryomuz değildir. Düşük petrol fiyatları aynı zamanda iç hisse senedi piyasalarını etki altına alır ve bu durum bankalar için yatırım veya borçlanma yoluyla hisse senetleri üzerinde risk oluşturabilir" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, GCC ülkelerinin kredi notlarının bankacılık sistemi tarafından desteklendiği aktarılarak, bu doğrusal ilişkinin kredi kalitesindeki herhangi bir bozulmanın bankaların güçlü yanlarından etkilenebileceği anlamına geldiği bilgisi verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir