Fiyatı 10 liradan 75 kuruşa düştü

Yaz aylarında kilogram fiyatı 7 ile 10 liraya kadar çıkan limon, hasat dönemdeki fiyatıyla üreticileri üzdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, Türkiye'nin üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı kentte limonun bahçeden satış fiyatının 75 kuruşa kadar düştüğünü bildirdi. 

Erdemli ilçesine bağlı Çeşmeli Mahallesi'ndeki limon bahçesinde yürütülen hasat çalışmasını inceleyen Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, limonun bir ay önce hasadına başlandığında dalında 1,5 liradan alıcı bulduğunu belirterek, bu durumun üreticileri memnun ettiğini söyledi. 

Bölgeden ürün alan tüccarların aldığı ortak bir kararın fiyatların yüzde 50 düşmesine neden olduğunu iddia eden Şahin, "Tüccarlar dalındaki limonun fiyatını 1,5 liradan 75 kuruşa kadar düşürdü. Bu nedenle üretici limon hasat dönemine sancılı başladı" dedi. 

Şahin, limonda geçen yıl yaşanan don olayı nedeniyle bu sezon rekoltede düşüş beklendiğini ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Şu an 75 kuruş olan fiyat üreticimizin maliyetini dahi karşılamıyor. Girdi fiyatlarının yükseldiği bir dönemde satış fiyatlarının düşmesi üreticinin perişan olması demektir. Çiftçiden limonu ucuz alarak işleyip birkaç kat fazlasına satmak için uğraşan tüccarlar artık üreticinin ürettiği ürüne gerçek değeri vermelidir. Bu suni fiyat düşüklüğünden üreticilerimiz büyük oranda zarar görmekte. Tüccarlarımız bu durumu bir an önce düzeltip fiyatları üreticiyi mağdur etmeyecek seviyeye çekmelidir. Biz bu durumun geçici olmasını diliyoruz. İnşallah kısa sürede limon fiyatlarında yükselme olur." 

Bu konularda ilginizi çekebilir