FODER, öğrencilere “Varlıklı Geleceğin Sırları”nı anlattı

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği, “Parayı Öğrenme Haftası” etkinlikleri kapsamında, Türkiye genelinde 4 ilde 10 bin öğrenciye eğitim verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Genç Küresel Liderler’in bir girişimi olarak gerçekleştirilen “Parayı Öğrenme Haftası”nda 10 bin öğrenciye “Varlıklı Geleceğin Sırları” eğitimi verdi. 

FODER 25 gönüllü eğitimcisiyle, Türkiye genelinde 4 ilde, 100 okulda 3-4 ve 5. sınıflarda okuyan toplam 10 bin öğrenciye ve 150 öğretmene ulaştı. FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, proje kapsamında “Varlıklı Geleceğin Sırları” eğitimi için Lütfi Banat İ. Ö. Okulu’ndaydı. Özlem Denizmen yaptığı açıklamada, Finansal okuryazarlık anlamındaki bilinçlendirmeyi ne kadar erken yaşta gerçekleştirirsek, bu bilinçlendirmenin davranış değişikliği sağlamasının o kadar olası olduğunu vurguladı.

“Parayı Öğrenme Haftası”nda 10 bin öğrenciye eğitim

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) bünyesindeki Genç Küresel Liderler’in bir girişimi olarak gerçekleştirilen “Parayı Öğrenme Haftası”nda 10 bin öğrenciye “Varlıklı Geleceğin Sırları”nı öğretti.
 
FODER’in gönüllü eğitimcileri, “Parayı Öğrenme Haftası” olarak ilan edilen 10-17 Mart tarihleri arasında, Türkiye genelinde 4 ilde, 10 okulda 3-4 ve 5. sınıflarda okuyan toplam 10 bin öğrenciye ulaştı. FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, proje kapsamında “Varlıklı Geleceğin Sırları” eğitimi için Lütfi Banat İ.Ö.Okulu (Levent)’ndaydı. Türkiye’de bireysel para yönetimi bilgisinin artması, ülkemiz insanının daha mutlu, finansal huzurlu bireyler olması çabası içinde finansal okuryazarlık seferberliğini başlatan Özlem Denizmen, 2010 yılında Para Durumu sosyal girişimini hayata geçirdi ve 2013 yılında da FODER Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği kurucu başkanı oldu.

"OECD araştırmaları finansal okuryazarlık eğitiminin
 okulda başlaması gerektiğini gösteriyor"

FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen yaptığı açıklamada, FODER olarak dünya çapında Genç Küresel Liderler’in koordinasyonunda gerçekleştirilen “Parayı Öğrenme Haftası”nın Türkiye ayağını yürütmekten çok büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, şöyle devam etti: “OECD tarafından yapılan araştırmalar finansal okuryazarlık eğitiminin okulda başlaması gerektiğini gösteriyor.

"Türkiye’de finansal okuryazarlık konusunda
 yapılması gereken çok şey var"

Çocuk ve gençlerin ekonomik haklarını geliştirmek ve korumak, finansal hizmetlere ulaşmalarını sağlamak ve eğitim aracılığıyla finansal bilinçlerini artırmak amacıyla kurulan, uluslararası organizasyon kuruluşu Child & Youth Finance International (CYFI) da yine aynı vurguyu yapıyor.

Dünya Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu işbirliği ile hazırlanan "Türkiye Finansal Yeterlilik Araştırması" sonuçlarından da görüleceği üzere Türkiye’de finansal okuryazarlık konusunda yapılması gereken çok şey var:

-İnsanları eğiterek, paralarını nasıl yönetmeleri gerektiğini bilmeleri, piyasada sunulan geniş finansal ürün ve hizmetler arasından seçim yapabilmelerini ve gelecek için birikim yapabilmelerini sağlamalıyız.

-Finansal okuryazarlık anlamındaki bilinçlendirmeyi ne kadar erken yaşta gerçekleştirmeyi başarabilirsek, bu bilinçlendirmenin davranış değişikliğine vesile olması o kadar olası.

-Çocuklarımıza para konularında doğru alışkanlıkları erken yaşta aşılamalı ve onları aile içinde birer değişim elçisi olarak görmeliyiz. ‘Ağaç yaşken eğilir’ ise, çocuklarımızı, ailelerimizi ve toplumumuzu finansal anlamda refaha kavuşturmak mümkün olur.” dedi.

 
Amaç: Finansal Okuryazar bir nesil yaratmak
 
İçeriği FODER tarafından hazırlanan “Varlıklı Geleceğin Sırları” eğitimi, okullarda mali ve ekonomik konularda bilgiler vererek, gelecekte finansal okuryazar bir nesil yaratmayı amaçlıyor. 3 modülden oluşan toplam 45 dakikalık eğitimde; istek-ihtiyaç ve harcama konuları ele alınıp,  birikim, bağış ve yatırım arasındaki farklar açıklanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir