Forum İstanbul 5-6 Mayıs Toplantıları

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

“ Hedef 2023” sloganıyla yola çıkan ve 14 yılı geride bırakan Forum İstanbul Konferansları'nın 15’incisi, 5-6 Mayıs 2016 tarihlerinde Swissotel’de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açılış konuşmasıyla başlayacak 

Bu yılki toplantılarda “Yeni Dengeler Arayan Geçiş Sürecinde Bir Dünya, Yeniden Konumlanmaya Kararlı Dönüşüm Sürecinde Bir Türkiye’’ başlığı altında, ’küresel işbirliği, koordinasyon ve yük paylaşımı için neler yapılmalı” konuları tartışılacak.

Şeref Özgencil'in yayınladığı Finans Dünyası Dergisi'nin şemsiyesi altında bir araya gelen, Ankara'dan İstanbul'a göçmüş eski kamu çalışanları, İstanbul'daki akademisyenler,Türkiye’nin  önde gelen işadamları 2023 yılına (Cumhuriyet'in 100'üncü yılına) kadar çağdaş bir Türkiye vizyonu arayışında, "Forum İstanbul" adını taşıyan bir çalışma grubu oluşturdu.

Bu grubun amacı, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik gelişmesini hızlandıracak çalışmalar gerçekleştirmek. Bu amaca dönük olarak yılda bir defa büyük forum düzenleniyor.

 İki gün süren bu forumda, önceden belirlenen ana konu Türkiye'ye davet edilen yabancı uzmanlar ve yerli katılımcılar tarafından tartışılıyor.

Bu tür toplantılar ülkenin geleceği bakımından çok hem de pek çok önemli. Bu tür toplantıların ülkenin yönetimine soyunan politikacılar, üniversiteler, iş çevreleri ve entelektüeller tarafından izlenmesi gerekir.

Forum İstanbul şemsiyesi altında, bu çalışmaları yürütenler, herhangi bir maddi bekleyiş içinde değil, ülkenin iyiliği için büyük çaba gösteriyor. Büyük özveri ile çalışıyor. Yabancı uzmanlar Türkiye'ye davet ediliyor. Onların giderleri karşılanıyor. Onlar vakit vererek kafa yorarak Türkiye için fikir geliştiriyor, çalışma yapıyor. Bizim katılımcılarımız zaman veriyor. Çalışma yapıyor. Tartışmalara katılıyor.

Bütün bunların hedefi daha güçlü bir Türkiye, daha mutlu Türk halkı.

Bu toplantıların düzenlenmesinin entelektüel boyutu var, zaman boyutu var, parasal boyutu var. Bir yıl çok sayıda forum üyesi bu toplantılar için çalışıyor. Çok sayıda uzman toplantılarda ortaya konulacak çalışmaları, görüşleri hazırlıyor. Çok sayıda uzman toplantı sırasında tartışmalara katılarak görüş veriyor, öneri veriyor.

 Ne yazık ki, bu tür çalışmalar kamuoyuna iyi şekilde yansıtılamıyor. Forum İstanbul'un bu farklı ve başarılı çalışmaları için gönüllü olarak, özveri ile yıl boyu çalışan, iki günlük fikir panayırını gerçekleştirenler, kamuoyunun, devleti yönetenlerin, ünversitelerin, entelektüellerin, medyanın ilgisizliği karşısında üzülüyor. Ama ne mutlu ki yılmıyor. Israrla çalışmaları sürdürüyor.

Toplantılarda  sunulan tebliğler,yapılan tartışmalar . kayda geçiyor. Şeref Özgencil'in Finans Dünyası grubu bunları kitap haline getiriyor. Böylece çalışmalar, söylenenler havada kalmıyor. Hiç olmaz ise isteyen bunları okuma şansına sahip olabiliyor.

Forum İstanbul 2001 yılından buyana sürdürdüğü çalışmalarla düzenlediği toplantılarla, toplantılara katılan yabancı ve yerli konuşmacılarla, konuşmacıların ele aldıkları konularla ciddiyetini ispatladı.

Türkiye'de Davos toplantılarına benzer en ciddi forum niteliği ile ortaya çıktı.

Yurt dışında düzenlenen ve daha çok gelişmiş ülkelerin sorunlarına odaklanan Davos toplantılarına  katılan  devlet adamlarımız, politikacılarımız, iş çevrelerimiz, medyamız ülkede düzenlenen Davos benzeri ama ülke sorunlarına odaklanmış Forum İstanbul toplantılarına beklenen ilgiyi maalesef göstermiyor.

Biz kendi ülkemizin sorunlarını ele almaz, incelemez, tartışmaz, çözüm önerileri ortaya koymaz isek nasıl sorunları çözeceğiz?

Forum İstanbul toplantılarını hazırlamak ve gerçekleştirmek büyük emek ve özveri gerektiriyor. 14 yıldır bu çabayı sürdürenleri kutlarız.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018