Fransa'yı sarsan anket sonucu

Bugün seçim olsa aşırı sağcı Le Pen, Hollande ve Sarkozy'nin önünde yarışı bitiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da düzenlenen son kamuoyu yoklaması, aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in, bugün cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması halinde seçimin ilk turunu, Cumhurbaşkanı François Hollande ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önünde bitireceğini ortaya koyuyor. 

Ülkenin saygın kamuoyu kuruluşlarından IFOP'un anketine göre, Le Pen, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 29 ile 31 arasında oy alarak yarışı ilk sırada bitiriyor.  

Ankete göre, muhalefetteki Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 23, görevdeki Cumhurbaşkanı François Hollande ise yüzde 21 oranında oy alıyor. 

Sosyalist Parti'nin Hollande'ın yerine Başbakan Manuel Valls'i aday göstermesi halinde ise Başbakan, bu oranı sadece yüzde 23'e çıkartabiliyor. 

Merkez sağın, Sarkozy yerine eski Başbakan Alain Juppe'yi aday göstermesi halinde ise bu siyasetçi de partisinin oylarını yüzde 23'ten yukarı çıkartamıyor.   

Anket ayrıca, Le Pen'in iki turlu seçimde, yüzde 45'ten fazla oy alamayacağı için Elysee Sarayı'na seçilemeyeceğini de gösteriyor. 

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2017 yılında yapılması öngörülüyor. 

Aşırı sağ, geçtiğimiz yıl mayıs ayında düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerini ilk sırada bitirme başarısı göstermişti. 

Fransız siyaset sisteminde genel ve yerel seçimler iki turlu düzenlendiği için, aşırı sağ oy potansiyelini tam olarak seçim sonucuna yansıtamıyor. Merkez sağ seçmenin, ikinci turda aday olmaması halinde genelde aşırı sağ yerine sol adayı tercih etme yoluna gittiği görünüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir