G-7'den Yen'e müdahale

G-7 ülkeleri, Japon yeninin güçlenmesinin önüne geçmek için döviz piyasalarına müdahale konusunda anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - G-7 ülkeleri, Japon yeninin güçlenmesinin önüne geçmek için döviz piyasalarına müdahale konusunda anlaştı. G-7 ülkeleri, uluslararası döviz piyasalarına ortak müdahale kararını 2000 yılından bu yana ilk kez alıyor.

 G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısından sonra yapılan ortak açıklamada, ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Japonya ile beraber bugün döviz piyasalarına ''ortak müdahale'' yapacağı belirtildi.

Açıklamada, ''Bu zor günlerinde Japon halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu, gerekli işbirliği içinde olmaya hazır olduğumuzu ve Japon ekonomisi ve finansal sektörünün gücüne olan inancımızı ifade ediyoruz'' denildi.

ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısı telekonferans aracılığıyla yapıldı.

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, planlı müdahalenin ''piyasalardaki oynaklığı'' hafifletme anlamına geldiğini ve yen için özel bir döviz kuru belirlemeyi amaçlamadığını söyledi.

Japonya'da geçen hafta cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra yen hızla değer kazanmaya başlamış ve dün dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek değerine ulaşmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir