Galvanizli çelik üretimi yeterli değil

GALDER tarafından organize edilen ve yoğun katılımla gerçekleştirilen “Sıcak Daldırma Konferansı”nda, sektörün mevcut durumu ve geleceği masaya yatırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHTAP AKBAŞ ÇİFTCİ 

İSTANBUL - Genel Galvanizciler Derneği (GALDER) Başkanı Cihan Yıldırım, “Türkiye’de 2013 yılı içinde tahmini olarak 550 bin ton galvanizli çelik üretimi yapıldı. Bu yeterli değil, Almanya’da bu üretim rakamı 2 milyon ton” dedi.

GALDER tarafından organize edilen ve sektörün tüm aktörlerini bir araya getiren “Sıcak Daldırma Konferansı” Crown Plaza Asia Otel’de gerçekleştirildi. Yoğun katılımla düzenlenen etkinlikte, sektörün mevcut durumu ve geleceği masaya yatırıldı. İlk kez organize edilmesine karşın beklentilerinin çok üstünde bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade eden GALDER Başkanı Cihan Yıldırım, etkinliğin önümüzdeki süreçte de tekrarlanabileceğinin sinyalini verdi. Galvanizin dünyada 150, Türkiye’de ise 90 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, aradaki farkın tekniğin geç öğrenilmesinden değil bilinirliliğin olmamasından kaynaklandığını söyledi. Korozyona karşı önemli bir kalkan olan galvanizleme konusunda Türkiye’nin henüz yolun çok başında olduğunu söyleyen Yıldırım, “Dünya ile bir kıyaslama yaptığımızda Avrupa’yı bu konuda örnek almamız gerektiğini görüyoruz. Bu konuda bize en büyük destek başta kamu, belediyeler, karayolları ve özel sektörden gelmeli. Biz düzenlediğimiz bu konferansla birlikte sektörü bilmeyenleri bilgi sahibi yapmak, üyelerimizin hem teknik hem de mesleki anlamda bilgilerini güncelleme niyetindeyiz” dedi.

‘Korozyon tabiatı tahrip ediyor’ 

Galvaniz kaplamada kullanılan ürünlerin çoğunluğunun geri dönüşümle doğaya kazandırılabildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Galvanizin korozyon koruma yöntemleriyle kıyaslandığında çevresel performansı en iyi olan yöntem. Çünkü ürünün üzerini yüzde 100 doğal bir madde olan çinko ile kaplıyorsunuz ve hiçbir kalıntı bırakmıyor. Türkiye’de 2013 yılı içinde tahmini olarak 550 bin ton galvanizli çelik üretimi yapılıyor. Bu yeterli değil, Almanya’da bu üretim rakamı 2 milyon ton. İnsanlar bunu daha pahalı bir yöntem olarak görüyor. Boya ile galvaniz kıyaslandığı zaman birbirine yakın gibi gözüküyor. Ama galvanizli yöntemin farkı ilk beş yıl içinde ortaya çıkıyor, tekrar onarım, bakım gerektirmiyor” diye konuştu. Konferansta korozyon ile ilgili bilgiler veren Korozyon Derneği’nin kurucusu Prof. Dr. Ali Fuat Çakır da canlıların hayatını tehlikeye atan korozyonun tabiatın tahribine neden olduğunu kaydetti. Korozyonu sermaye, malzeme, enerji, emek ve bilgi israfı olarak açıklayan Çakır, “Korozyon hem başımızın belası hem de ekmek paramız. Önlenmesini değil çözüm olarak galvanizleme yapılmasını öneriyoruz. Yani ortama dayanıksız metalleri daha dayanıklı metalle kaplayabiliriz. Bugün Türkiye’nin yıllık kaybı 50 milyar dolar. Biz bu durumu Türkiye’de iyi anlatamıyoruz diye üzülüyoruz belki ama dünyanın da bu işi çok iyi yaptığını söylemek güç” dedi. GALDER’in de üyesi olduğu IZA’nın (Uluslararası Çinko Birliği) Teknoloji ve Pazar Geliştirme Komitesi’nde yer alan Martin Gagne ise galvanizli çeliğin performansı ile ilgili bir sunum yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir