Gazze için dünya genelinde yas ilanı

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği toplantısında 25 Temmuz Cuma günü, İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Gazzeliler için dünya genelinde ortak yas ilan edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İsrail’in sivilleri hedef alan aralıksız devam ettirdiği saldırıları karşısında Gazze halkını desteklemek ve parlamentolar arası diplomasi yollarını ele almak üzere gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurması, Refah Sınır Kapısı'nın açılması istendi.

İran'ın başkenti Tahran’da yapılan toplantının sonunda okunan 15 maddelik bildiride, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılar “soykırım” olarak tanımlandı ve acilen durdurulması çağrısı yapıldı.

Sivilleri hedef alan saldırıların şiddetle kınandığı bildiride, İsrail’in “savaş suçlusu” olarak yargılanması talep edildi.

Müslümanların hangi milletten ve mezhepten olursa olsun ihtilafları bir kenara bırakıp mazlum Filistin halkını desteklemek için birlik olması gerektiği vurgusu yapılan bildiride, Mısır hükümetine Gazze halkına insani yardımların gönderilebilmesi için Refah Sınır Kapısı'nı açma çağrısı yapıldı.

Katılımcılar ayrıca 25 Temmuz Cuma gününün İsrail’in sivilleri hedef alan saldırılarında yaşamını yitiren Gazzeliler için dünya genelinde ortak yas ilan edilmesini kararlaştırdı.

Bildiride, İsrail’in uyguladığı devlet terörünün ve Filistinlilere yönelik keyfi tutuklamaların kınanmasına, uluslararası kuruluşlardan bu tutukluların serbest bırakılması için acil girişimde bulunmaları çağrısına yer verildi.

İSİPAB üyeleri İsrail’in savaş suçlusu olarak yargılanması ve Filistin halkına verdikleri can, mal kaybı, tahrip ettikleri altyapılar ve kestikleri ağaçlar için tazminat ödemek zorunda bırakılması için gerekli girişimlerin ve takibin yapılmasına karar verdi.

Toprakları işgal edilen halkların direnişinin meşru olduğuna vurguda bulunulan İSİPAB bildirisinde, Filistin halkının meşru direnişinin desteklendiği ifade edildi.

İSİPAB dönem başkanı İran, geçmiş dönem başkanı Sudan ve gelecek dönem başkanı Mali meclis başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye’den Meclis Başkanı Cemil Çiçek katıldı.

Toplantıya Suriye, Filistin, Katar, Lübnan, Kuveyt ve Cezayir meclis başkanı düzeyinde, Pakistan ve Umman meclis başkan vekili düzeyinde katıldı.

Bildirinin okunmasının ardından katılımcılar beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.