Gebze OSB’den eğitim atağı

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), yaklaşık 24 bin kişilik istihdamı, 6.5 milyar dolarlık ihracatı, kalifiye personeli, üstün altyapısı ve her noktadan ulaşım kolaylığıyla tam bir cazibe merkezi. 

GOSB, aynı zamanda kredi kullanılmadan tamamen yatırımcılarının finansmanı ile gerçekleştirilen örnek bir OSB. Son dönemde GOSB’u yurtdışında da marka haline getirmeye yönelik bir dizi adım atıldı. 

GOSB’un en etkileyici yanlarından biri de eğitime verdiği büyük destek. Eğitim denince bölgede akan sular bile duruyor. 

GOSB’un 2 dönemdir yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Vahit Yıldırım’ın tam bir eğitim gönüllüsü olması da bölge için bir şans. Geçenlerde Vahit Yıldırım’ı ziyaret ettik. Yıldırım eğitimin olmadığı yerde üretimin olmayacağını vurgulayarak, “Bilgiyle üretimin buluşması şart. Üretimde seferberlik başlatılması, eğitimin ailede verilmesi gerekiyor. Çevre bilinci de bu sürecin bir parçası” ifadesini kullandı. 

Eğitimde ve üretimde seferberliğin birbirinden ayrılmaması gerektiğini, görev süresi içinde pek çok projeyi hayata geçirmek istediğini ancak en önem verdiği projenin GOSB Eğitim Vakfı olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti, “Herkes burs veriyor ama bu iş derli toplu bir vakıf çerçevesinde organize edilmeli. 3-4 bin öğrenciye burs sağlayacak bir yapı oluşturma gayesindeyiz. Bin 981 metrekarelik bir alanı eğitim vadisine dönüştürmeyi planlıyoruz. Bu vadi bünyesinde, mevcut GOSB Tadım Jale Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yanısıra, GOSB ve Gebze Ticaret Odası (GTO) işbirliği ile yeni bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapılmasını, bu iki okula da hizmet edecek atölyelerin inşa edilmesini, eğitim vakfı ile meslek liselerine yönelik projeler geliştirmeyi de planlıyoruz.” 

Sanayicilerin en büyük sorunlarından birisinin ara eleman açığı olduğunu kaydeden Yıldırım, Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile bir meslek yüksek okulu kurulması için çalışmalara başladıkları müjdesini verdi. 

Yıldırım, “Bilgiyle üretimin buluşturulmasını şart olarak gördüğümüz için GOSB olarak Gebze Teknik Üniversitesi Vakfı’na kurucu üye olduk. İlerleyen süreçte üniversite- sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda etkin rol alacağız. Katılımcıların gelişen teknolojiyi en hızlı şekilde süreçlerine adapte etmelerini sağlayacak programlar geliştirilmesine gayret edeceğiz. Ailelerin eğitilmesi için yeni projeler geliştirilmesi ve bu projeler içerisinde OSB’lerin de yer olması iyi olur. Bu eğitimden yararlanacak ailelerin işyerlerine devlet destek vermeli” dedi. Ben bir çok OSB’de Yıldırım gibi eğitime önem ve destek veren başkanlar olduğunu biliyorum.. Bu da geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar