Gelir İdaresi Başkanlığı “vergi mükellefi” avına çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gelir İdaresi Başkanlığı elektrik, doğalgaz ve su aboneliği üzerinden mükellef avına çıktı. Vergi daireleri, üzerinde üç ve daha fazla sayıda elektrik ve doğalgaz aboneliği bulunan ve herhangi bir vergi mükellefiyeti olmayan 30 bin aboneye mektup gönderdi. Üzerlerinde ıslak imza bulunmayan mektuplara ilişkin yazılı soru önergesi veren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, üzerinde ev olmayan vatandaşların vergi dairelerine gidip dilekçe vermeleri gerektiğini bu durumun ise vergi dairelerinin iş yükünü iki katı artırdığını dile getirerek, “Tarih, sayı ve ıslak imzası olmayan yazının resmi bir niteliği var mıdır? Bugüne kadar toplam kaç yazı gitmiştir? Bu yazılar için PTT’ye ne kadar ücret ödenmiştir? Tapudan evin gerçek sahibini kolayca öğrenmek yerine yurttaşlara evrak göndermenin amacı özelleştirileceği gündemde olan PTT’nin karının artırılması mıdır?” diye sordu.

Dibek’in soru önergesine yanıt veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tapu idarelerinden alınan verilerin sınırlı olması, yapılan çalışmalarda tapu verisiyle birlikte yeni bir veri kaynağı olan 420 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamında alınan elektrik ve doğalgaz abone bilgileri kullanılmasını gerekli kılmakta” dedi. Şimşek, üzerinde 3 ve daha fazla elektrik ve doğalgaz aboneliği bulunan ve herhangi bir vergi mükellefiyeti olmayan vatandaşları tespit ederek gönüllü uyum kapsamında değerlendirilmek üzere ilgili vergi dairelerine gönderildiğini kaydetti. Şimşek, toplam 30 bin 692 vatandaşa bilgilendirme mektubu gönderildiğini, anılan mektuplar için ise 16 bin 73 TL ödeme yapıldığını kaydetti. 

Şimşek’in yanıtını değerlendiren Turgut Dibek, “Bakanlık elektrik ve su abonelik kayıtlarına bakıp tebligat yolluyor. 16 bin TL’lik resmi olmayan yazılar yollamış. Bir yurttaş daha önce oturduğu evlerdeki elektrik su aboneliğini kapattırmadığı için birden çok evi varmış gibi değerlendiriliyor ancak ellerindeki tapu kayıtlarına baksa bakanlık boşu boşuna milyarlarca liralık yazı yollamaz. Vergi daireleri iş yükü yarı yarıya arttı” dedi.