Genç girişimcilerin proje yarışmasından notlar..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK0) tarafından düzenlenen 30 girişimcinin katıldığı ”II. Girişimcilik Kampı”nın 11-12 Eylül günlerindeki değerlendirme ve final bölümüne, genel müdür Dr. Orhan Çömlek’in davetiyle mentör ve hakem olarak katıldım final de de konuşma olanağı verildi. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim görevlisi iken mayıs ayında genel müdürlüğüne atanan Dr. Orhan Çömlek’in verdiği bilgiye göre bu yıl II. si gerçekleştirilen Girişimcilik Kampı Türkiye genelinde düzenlenmiş. 

Değerli okurlar, Orhan Beyin, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde konuşlanan teknoloji bölgesinden ve girişimcilik kampının amaçlarından, ardından da bölgeyi gezerken edindiğim izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Orhan Bey söze teknoloji bölgesinden başladı. “MARTEK. TÜBİTAK Marmara Teknokent Teknoloji Geliştirme ve Marmara Teknokent Teknoloji Serbest Bölgeleri’ni yönetmek ve işletmek üzere kurulmuş. Şirket, merkez ve şube olarak iki ayrı tüzel kişiliğe sahiptir. Şirketin “Merkezi” 2003 yılında Marmara Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi “yönetici şirketi”; “Şubesi” ise, 2004 yılında Marmara Teknokent Serbest Bölgesi “kurucu, işleticisi” olarak tefrik edilmiştir. Kendisine verilen bu görevleri yürütmek üzere TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde yer alan ve TÜBİTAK mülkiyetindeki tüm yapı, demirbaş ve müktesebat belli süreler için MARTEK AŞ’ye devredilmiştir. 

MARTEK; Ar-Ge faaliyetlerinin, bölgede geçerli olan mevzuat çerçevesinde yürütülüp yürütülmediğini kontrol etmek ve Teknokent’te ihtiyaç duyulan işletme hizmetlerinin verilmesini sağlamakla yükümlüdür. Girişimcilik kampına gelirsek, 7 bölgeden seçilen teknokentler ile yapılan işbirliği ile üniversite 3. ve 4. Sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile mezuniyetinin üzerinden 5 yıl geçmemiş mezunların yapabildiği 400 başvuru arasından 30 seçkin proje yarışa katıldı. 

07-12 Eylül 2014 tarihleri arasındaki kampa “Bir fikrim var ve bu fikri projelendirerek hayata geçirmek istiyorum, Bir Projem var ve projeme hayat vermek istiyorum diyen girişimcilere” önce girişimcilik eğitimi verdik. Ardından girişimcilik hayatında başarılı olan mentörlerin desteğini sunduk. Proje değerlendirmelerini ise yine iş yaşamlarında başarılı iş insanlarından ve uzmanlardan oluşan hakem heyetince projeler değerlendirildi… Marmara Teknokent düzenlediği bu Girişimcilik Kampı ile bir fikrim var, bir projem var diyen ve bu fikri harekete geçirme niyeti olan girişimcilere ihtiyaçları olan eğitimleri sunarken girişimci ekosistemine de desteğini sürdürmektedir. Gençlere başarı güdüsü, kendini gerçekleştirme, ilişkilendirme, araştırma yetisi, kendini ortaya koyma, iletişim gibi beceri ve yetenekler kazandırma hedefl enmektedir. 

Ayrıca, girişimcilik kültürünün gençlerimize aşılanması geleceğin liderleri ve girişimcileri olabilecekleri yönünde özgüvenlerini arttırmaya yönelik eğitimlerin yapılması amaçlanmaktadır. Girişimcilere 5 gün boyunca ihtiyaçları olan eğitimleri sunarken, projelerin hayata geçirilmesi için gerekli yol haritasının çizilmesinde katkı sağlamıştır. Finalde dereceye giren 5 girişimciye Başarılı Proje Ödülü verildi. Başarılı projeler herhangi bir kurum tarafından desteklenirse, MARTEK AŞ’den de 25 bin TL. destek alacaklar.” Orhan Bey gençliğinin verdiği enerji ile yeni görevinde başarılı olabilmek için deyim yerindeyse çırpınıyor. Teknoloji bölgesini birlikte gezerken bir yandan vizyonunu ve yapacaklarını sıralıyor diğer yandan da Teknoloji Serbest Bölgesi’nde boşalan binalardan, kullanılmayan sosyal tesislerden MARTEK’te barakalarda Ar-Ge çalışmalarını yapan girişimci şirketleri buralara yerleştirebilmenin mücadelesini anlatıyordu. Dr. Orhan Çömlek’in verdiği bilgiler özetle bunlardı. Bürokrasinin ve kurumlar arası çekişmenin sıkça yaşandığı ülkemizde bu sorunun çözümü için Ekonomi Bakanı ve Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanları devreye girmediği sürece Ar-Ge yapmaya çalışan 41 şirket deprem kontu olarak yapılan prefabriklerde ve sosyal tesislerden mahrum koşullarda çalışmalarını sürdürmek zorunda kalacaklar. Prefabriklerde konuşlanmış şirketlerin bir kısmı ile konuştuğumda,”Bizler burayı seviyoruz ormanla doğa ile iç içe yaşıyoruz gerek genel müdür gerekse personeli her konuda destek veriyorlar” 

Değerlendirmelerine karşın Orhan Bey, boşalan yerlere Ar-Ge şirketlerinin taşınmasıyla TEKNOKENT de daha prestijli olacak, buranın değerini daha da arttıracak diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar