Genç nüfuslu Türkiye’de 19 Mayıs Gençlik Bayramını kutlarken...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

79 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 16.4’ünü 12 milyon 899 binini  15-24 yaş gençliği oluşturuyor. Bu ülkemiz açısından bir yanıyla büyük zenginlik. Ama bir yanılyla da önemli olumsuzluk kaynağı.Gençlerin  bayram gününde yüzde 20’lere yaklaşan işsizlik sorunu başta olmak üzere sorunlarını ele alıp açıklıkla tartışmalıyız. Bu zenginliğimizden yeterince yararlanamadığımız için ,onların sorunlarını, özlemlerini, ele alarak, ülkemizin üretimini , katma değerini, refahını artırmada  yapacakları katkılar için onlara vermemiz gereken desteklerin neler olduğunu saptıyıp, “Gençlik için yol haritasını”hayata geçirmeliyiz. Böylece öneminden hep söz ettiğimiz, gençliğimiz için “Birşeyler yapmaya” başlayabiliriz.

Mustafa Kemal, gençliğe büyük güvenini “En büyük eserim dediği Cumhuriyeti emanet ederek” ortaya koydu. Samsun’a  çıkış tarihini bir yandan kendi doğum günü ilan ederken, bir yandan da Gençlik için bayram günü olarak kabulünü sağladı,

19 Mayıs nasıl bayram ilan edildi?

19 Mayıs günü önce 1920’lerde Samsun’da “uğurlu gün” olarak kutlandı. 1928 yılından  Selim Sırrı Tarcan’ın önderliğinde  öğrencilerin katılımıyla 19 Mayıs günleri  “Jimnastik Şenlikleri” olarak kutlanmaya başlandı. 1938 yılında Ankara’daki Jimnastik şenliklerine Atatürk ağır hasta olmasına karşın katıldı. 20 Haziran 1938’de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ismiyle bayram olarak kabul edildi. Bayram bu isimle ilk olarak 1939’da Atatürk’ün ölümünden sonra kutlandı. 1981 yılında ise bayramın adı “Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı” olarak yeni şeklini aldı. Artık her yıl bu isimle kutlanıyor...

Türkiye İstatistik Kurumu önceki gün Türkiye’de gençliğin 2015 yılındaki durumunu ele alan bir çalışma yayınladı. Bu çalışmada  geçen yıl 15-24 yaş gençliğinin  erkeklerde yüzde 16.5’unun, genç kadınlarda yüzde 22.2’sinin işsiz olduğunu gençlerde işsizlik oranının yüzde 18.5 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Gençlerde istihdam oranının binde 7 artışla yüzde 34.2 seviyesinde olduğu, gençlerin yüzde 18.5’unun tarımda, yüzde 31.4’ünün sanayide, yüzde 50.1’inin ise hizmet sektöründe istihdam edildiği bilgisi de araştırmada yer alıyor. 

TÜİK araştırmasında ortaya konulan ülkemiz gençliğiyle ilgili veriler, Mustafa Kemal’in  Cumhuriyeti elanet ettiği ve 1938 yılından bu yana 19 Mayıs’ın bayram olarak kutlanmasına karşın, 2016 yılında bile gençliğimizden üretimimizin gelişmesi ve refahımızın artması için yeterinde faydalanamadığımızı, önemli eksikler içinde bulunduğumuzu gösteriyor.

Bana göre bu alandaki en büyük eksikliğimiz eğitim konusuda. Gençlerimizi işe, üretime  uygun beceri sahibi bireyler olarak yetiştiremiyoruz. “Şu işi yaparım” diyen altın bilezikli gençler yerine, eğitim sonrası “Ne iş olsa yaparım” diyen bir gençliğe sahip olduğumuz için, çok yüksek bir genç işsiz ordusuyla karşılaşıyoruz.

Gençlerimizin “Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramını” en içten duygularla kutlarken, eksikliği dile getirmenin genreğine inandığımı da belirtirtmek istedim.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar