Genel tanımlı işsizlik yüzde 15

DİSK-AR, Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3, işsiz sayısı da 2 milyon 641 bin değil, 4 milyon 625 bin kişi olarak gerçekleşti. 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Nisan 2013 dönem sonuçlarını değerlendirdi. DİSK-AR'ın İşsizlik Verilerini Değerlendirme Raporuna göre, mevsimlik etkilerden arındırılmış işsizlik verilerine bakıldığında Ocak-Ağustos 2012 dönemi ile Eylül 2012-Mart 2013 dönemleri arasında işsizlik oranı ortalamalarda 0.3 puan artarak, yüzde 9.1'den, yüzde 9.4'e çıktı. Ekonomik büyüme oranlarında yaşanan düşüşün etkisiyle işsizlik verileri yukarı hareketini bu dönem için bu şekilde gösterdi. Ekonomik göstergelerin hızla bozulması, artan kur etkisi, Mayıs ve Haziran dönemleri için işsizlik verilerinde yeni bir sıçramanın gündemde olduğunu gösterdi. İnşaat ve turizm sektörünün bu süreci karşılayabilme kapasitesinin bu açıdan son derece önemli olduğu belirtildi. Bunun yanında işsizlik gerçeğinin özellikle eğitimli, genç ve kadınlar için can yakıcı boyutlarda olduğunu söylemek mümkün. 

6 milyon 548 kişi işsiz
Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3, işsiz sayısı da 2 milyon 641 bin değil, 4 milyon 625 bin kişi olarak gerçekleşti. Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23, gençler için yüzde 29 oldu. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 18.3, işsiz sayısı ise 6 milyon 548 bin düzeyinde gerçekleşti. 

Kayıt dışı çalışan kadın sayısı 200 bin kişi yükseldi
Kadınlar çalışma hayatında en dezavantajlı kesimlerden birini oluşturuyor. Kadınların işgücüne katılım oranı Nisan 2013 döneminde yüzde 31.2 düzeyinde oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 2 puan artarken, kayıtdışı çalışan kadınların sayısı 200 bin kişi yükseldi. Aynı dönemde erkeklerde kayıtdışı çalışanların sayısı 104 bin kişi azaldı. 

Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik, erkeklerin 2 katından fazla
Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik Nisan 2013 dönemi için yüzde 13.4 ile erkeklerin yüzde 6.2'lİk oranının iki katından fazladır. Bu kategoride yer alan kadınların işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 63 bin kişi artış göstererek 210 binden 273 bine yükseldi. Buna göre geçen yıldan bu yana ilave resmi işsizlerin yaklaşık olarak üçte biri yüksekokul, yaklaşık olarak yarısı lise ve üzeri eğitimli kadınlardan oluşuyor. Meslek veya teknik lise mezunu kadınlarda işsizlik yüzde 19.9 ile meslek veya teknik lise mezunu erkeklerin yaklaşık 3 katı. Başta umudu kesik olanlar olmak üzere son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmadığı için işsiz sayılmayanların yüzde 57'si kadın. Resmi olarak yüzde 10.9 olarak açıklanan ve geçtiğimiz yıla göre yüzde 1.1 puan artış gösteren kadın işsizliği, geniş tanımlı işsizlik verilerinde yüzde 23 oranına çıkıyor. Tarım dışı kadın işsizliği ise yüzde 16. İş aramadığı için işsiz sayılmayan ve işe başlamaya hazır kadın sayısı, resmi olarak işsiz sayılan kadınlardan daha fazla olarak kayda geçti. 

Toplam işsizlikteki artışın üçte birinden fazlasını gençler oluşturdu
Genç işsizliği ise tehlike sinyalleri vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre resmi işsizlik oranı 0.8 puan artarak yüzde 17.5'e yükseldi. Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dâhil edildiğinde bu oran yüzde 26'ya ulaşmaktadır. 789 bin işsiz gence karşı 508 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç bulunmaktadır. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle genç işsizliği yüzde 29'a ulaşmıştır. 18-24 yaş arası genç işsiz sayısındaki artış 80 bin kişi ile toplam işsizlikteki artışın üçte birinden fazlasını oluşturdu. 

20-24 yaş arasındaki işsizlrin yüzde 27'si üniversite mezunu
Eğitimli genç işsizlerin durumu ise çok daha kötü olarak görülüyor. 20-24 yaş arası üniversite ve yüksekokul mezunu kadınlar, aynı yaş grubundaki işsiz kadınların yüzde 41'idir. Yine 20-34 yaş aralığındaki üniversite ve yüksekokul mezunu kadınlar, aynı yaş aralığındaki toplam kadın işsizlerin yüzde 37'sini oluşturmaktadır. Genelde ise 20-24 yaş arası genç işsizlerin yüzde 27'sini üniversite ve yüksekokul mezunları oluşturdu. 

Geçici çalışan sayısı 1 milyon 925 bin
Güvencesiz çalışma hızla yaygınlaşıyor. 2009 yılı Nisan dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 58 artarak, 1 milyon 220 binden, 1 milyon 925 bine yükseldi. İstihdama yeni katılan her dört kişiden biri geçici bir işte çalışma hayatına dâhil oldu. Genelde sadece 10 kişiden biri geçici bir işte çalışıyor. Bu durum artık geçici çalışmanın temel istihdam biçimlerinden biri haline geldiğini gösteriyor. Geçici çalışmanın yaygınlaştırılması hükümetin istihdam stratejisi açısından bir amaç olarak değerlendiriliyor. Geçici bir işte çalışan işçiler için işsizlik oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında kısmi süreli çalışanların sayısı 278 bin, geçici bir işte çalışanların sayısı 250 bin kişi arttı. İstihdam ise aynı dönemde 1 milyon 61 bin kişi artış gösterdi. Kısmi süreli çalışanların yüzde 83'ü, geçici bir işte çalışanların yüzde 62'si kayıtdışı çalışıyor.