Gerileyen ihracatı İhracatçı Birliklerinin değerlendirmeleri ve öneriler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Gerileyen ihracatı İhracatçı Birliklerinin değerlendirmeleri ve önerileri

Yurt Haberleri servisimiz Anadolu’daki 7 İhracatçı Birliği yönetici ile ihracattaki düşüşün nedenleri ve önerilerini ele alan bir araştırma haber hazırladı. Birlik başkanları hem sorunlarını çok net ortaya koyuyorlar. Hem de beklentileri açısından yapılması gerekenleri ve önerilerini açıklıyorlar.

Birlik başkanlarının görüşlerinden önce bu yılın gerileyen ihracatı konusunu ele alalım:

2015 yılının ilk 9 ayında ihracatımız 106.2 milyar dolar olarak gerçekleşerek, bir yıl öncesine göre yüzde 10 oranında düşüş kaydetmiş. Bu gerilemede ihracatımız ağırlıklı euro, ithalatımız ağırlıklı dolar ile yapıldığı için, 9 ayda parite  kaybımız 9.7 milyar seviyesinde gerçekleşmiş durumda. İhracatta önemli düşüş olan sektörler yüzde 29.7 ile çelik, yüzde 20.8 ile demir, yüzde 27.1 ile kimya, yüzde 20.7 ile tekstil ve yüzde 20.4 elektronik olarak sıralanıyor.

En büyük kayıp olan iki komşu ülkeden Rusya’ya ihracat yüzde 48, Irak’a ihracat yüzde 32.3 gerilerken Geleneksel pazarımız AB’ne ihracatta Almanya’da 14.4, Fransa”da 11.6, İngiltere”de yüzde 11.2 ve İspanya’da 10.3 gerilemiş durumda. ABD’de de yüzde 8.1 gerileme söz konusu.

İşte bu tabloyu değiştirmek için Birlik Başkanlarının önerileri:

-Dünya fuarlarını yakından takip ederken, fuar desteklerinin artırılması,
-Teknolojiye dayalı üretimin artırılması,kalifiye eleman sorununun çözümü için destekler yapılmalı,
-İyi çalışan Eximbank desteklerinin artırılması, devlet bankalarının özel bankalar gibi çalışmaları sağlanmalı,
-Düşük emtia fiyatlarının alıcı pazarlarımızda düşüş nedeniyle, doğrudan ar-ge ve finansal desteklerin artırılması, teşvik uygulamalarının basitleştirilip, şeffaflaştırılması, bürokratik engelerin kaldırılması, lojistik alyapının geliştirilmesi,komşulara daha kolay ulaşım için yeni gümrük kapılarının açılması,konuları ele alınmalı,
-Sorun yaşanan pazarlarda, finansal sorunlara karşı teminat sigortası kapsamında kredi kullandırılması, döviz kurlarından doğan riskler konusunda yolgösterici uygulamalar geliştirilmesi düşünülmeli,
-Ülke tanıtımı yanında, ürün tanıtımı da yapılmalı, ihraç pazarlarının kültürlerini gözardı etmeden tanıtımların geliştirilmeli,
-Mermerde ruhsat sorunu, Rusya’ya sebze meyve ihracatındaki bürokratik engeller gibi konularda özel çözümler geliştirilmeli.

Görüldüğü gibi ihracat düşerken, bu konuda eli taşın altında olan ihracatçılar çok yönlü önerileri dile getiriyorlar. Onların bu uyarı ve önerileri ele alınarak destek verilmesi için ekonomi yönetiminin adımlar atmasının doğru olacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar