Geriye dönük Bağ-Kur primi ödenir mi?

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK info@resulkurt.com

Okurumuz Tuğrul Köçekli “1951 doğumluyum, ödenmiş 1440 gün SSK primim mevcuttur. 2001-2009 yılları arasında vergi mükellefi olarak kendi işimi yaptım fakat bu dönemde Bağ-Kur kaydım mevcut değil. Geçmişe dönük Bağ-Kur primlerini ödeme imkânımız var mıdır?” diye soruyor.

Mevcut yasal düzenlemelere göre Bağ-Kur sigortalısı olması gerekmesine rağmen, 1.10.2008’den önce Bağ-Kur  sigortalısı olmamış kişiler bu dönemlere ilişkin Bağ-Kur primi ödeyememektedir. 

01.10.2008’den öncesi döneme ilişkin Bağ-Kur sigortalılığını gerektiren vergi, oda ve sicil kayıtları olsa bile, bu kayıtlara göre SGK tarafından geriye dönük Bağ-Kur hizmeti verilmemektedir.  

Dolayısıyla, okurumuzun mevcut yasal düzenlemelere göre sadece 01.10.2008 sonrası döneme ait Bağ-Kur hizmetlerini ödemesi mümkündür.

Geçmiş yıllarda kayıt ve tescili yapılmayan dönemlere ilişkin Bağ-Kur sigortalılığının 01.10.2008’den öncesi döneme ait kısmının da ödenebilmesi için, yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu yönde bir düzenleme yapıldı takdirde vergi ve ticaret sicil kayıtlarıyla geçmiş yıllardaki Bağ-Kur primi ödenemeyen sürelere ait sigorta primlerinin ödenebilmesine imkân tanınacaktır. 

***

Dul ve yetim aylığında şartlar

Okurumuz R. Yılmaz; “Öncelikle mailimin size ulaşmasını temenni ediyorum ve verdiğiniz hizmetten dolayı da çok teşekkür ediyorum. Çünkü binlerce vatandaş var bilgi almaya çalışan ve siz hiç bir şey talep etmeden yardımcı oluyorsunuz bizlere. Ben ciddi hastalığı olan kanser hastası bir babayım. Bir tane de kız evladım var. Benim ilk sigorta başlangıç yılım 1989 senesi.  Vefat tarihime kadar kaç prim günüm olursa benim kızıma SSK’dan yetim aylığı bağlanır?” diye soruyor.

Değerli okurumuz, öncelikle geçmiş olsun diyor ve acil şifalar diliyoruz. 

Hak sahipleri dul eş, çocukları ve bazı durumlarda da anne-babasıdır. 

Kız çocuklar evlenmedikleri, çalışmadıkları veya emekli olmadıkları sürece yetim aylığı alabilmektedir.
5510 sayılı Kanun'a göre ölüm aylığı için;

a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş bulunması,
b) Eğer vefat eden 4/1-(a) bendi kapsamında (SSK’lı) sigortalı ise, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunulup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,
olması gerekmektedir. 

Diğer bir deyişle SGK mevzuatına göre, bir SSK sigortalısının vefat etmesi halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması için borçlanmalar hariç olmak üzere en az 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 SGK prim günü olması gerekmektedir. Vefat eden sigortalının 900 günden eksik olan prim günlerini askerlik veya doğum borçlanması gibi borçlanmalarla 900 güne tamamlayarak emekli olması mümkün değildir. Mutlaka borçlanmalar hariç 900 gün tamamlanmalıdır.

Eğer vefat eden sigortalı Bağ-Kur veya 4/1-(c) (devlet memuru) statüsünde ise bu kez 1800 gün şartı aranacaktır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019