Getirisi düşük üretim takıntısı

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Tespitlere bakılırsa, aşılamayan sorunlar Kayseri'de getirisi yüksek sinai üretimin önünü tıkıyor; durum vaziyeti böyle olunca da, il ekonomisinin gelişimi için gerekli performansın yakalanması mümkün olamıyor.

2015 Sanayi Durum Raporu'na göre, güncel rütin sorunlar yüzünden Kayseri'de katma değeri  yüksek ürün yerine, getirisi düşük sektörlerde üretim yapılıyor. Raporda, getirisi az üretim için işgücü maliyetlerinin düşük olduğu ülkelere karşı, dış pazarda rekabetin zorlaştığından söz edilerek, “Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamak, bu amaçla da üreticilerin öncelikle mevcut tesislerini modernize etmeleri, çalışma şartlarını uluslararası standartlara yaklaştırmaları ve yenilikçi bir düstur edinmeleri gerek...” deniliyor. 

Dahası... İşletmelerin çoğunun aile şirketi olmasının, profesyonel yönetici istihdamına gölge düşürdüğünden söz ediliyor ve de, bu yaklaşım kurumsallaşmanın yanı sıra, kaliteli üretime gölge düşüren engellerden biri olarak gösteriliyor. Getirisi yüksek üretime gölge düşüren bir başka sorun da, nitelikli eleman sıkıntısı... Rapor, bu soruna mesleki ve teknik eğitimde kalitenin yükseltilmesi ve il potansiyeline uygun kalifiye eleman yetiştirilmesine yönelik yüksekokul, bölüm ve teknik liseler açılmasını öneriyor.

Raporda öteki bazı sorunlarla, çözüm önerileri şöyle sıralanıyor:

- Kayseri'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Ortadoğu ülkeleri. Ancak navlun ücretleri ile     

karayolu taşımacılığında maliyetin yüksek olması, demiryolu ulaşımında acilen proje geliştirilmesini gerektiriyor. Kayseri-Mersin arasında geliştirilecek bir hızlı yük treni projesi, kentin ihracatının artmasında etkin rol oynar.

Gerekli alt yapının bulunmasına rağmen Kayseri'de savunma sanayiinde üretim açısından yeterli seviyeye gelinemedi. Bu alanda yatırıma ihtiyaç var. Mevcut işletmelere, uluslararası ticaret için gerekli sertifikaların alınması gerek

Üretimde kullanılan enerjiye yüzde 8.9 kayıp - kaçak bedeli ekleniyor. Bu da, kurallara uyan işletmelere ek bir maliyet olarak yansıtılmış oluyor. Kaçak enerji kullanımı ile mücadelede yeni stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç var.

Üniversite - Sanayi İşbirliği kapsamında Ar- Ge çalışması yapma imkanlarının artmasına rağmen, işbirlikleri yeterli seviyede gerçekleşemiyor. Ar- Ge faaliyetlerinde görevli akademisyenlerin  üzerindeki ders verme yükümlülüklerinin azaltılması bu faaliyetlerin başarısını artırır.”

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018