Gezi eylemleri Arap islamcılarını tedirgin ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT – Gezi gösterilerinin Arap dünyasında "dalgalamalar" yarattığı, Arap İslamcılarını tedirgin ettiği" yorumları yapılıyor. 

Lübnan'da yayımlanan Daily Star gazetesi, "Türkiye'deki gösteriler, Arap İslamcıları tedirgin ediyor" başlığını kullandığı Kahire mahreçli haberinde analistlere dayanarak "Türk kentilerini sallayan laik yanlısı gösteriler, Arap dünyasında dalgalamalar yarattı ve Türkiye'yi siyasi İslam'ın başarılı bir modeli olarak öven İslamcı liderleri tedirgin ediyor" diye yazdı. 

Arap Baharı ülkelerinde çok yakından izleniyor
Akdeniz boyunca Arap Baharı ülkelerinin Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından izlediklerini belirten gazete, hem Mısır hem de Tunus'un, İslamcılar ile laikler arasındaki artan kutuplaşmadan olumsuz etkilendiğine dikkat çektikten sonra şöyle devam etti: 
"Mısır'da birçok kişi, AK Parti karşıtı protestolar ile iktidara gelişinin birinci yıldönümü dolayısıyla Mursi'ye karşı 30 Haziran için planlanan kitlesel mitingler arasında bir parallelik kuruyor." 

İslamcı rejimlerin başarısız oldukları fikrini teşvik ediyor
Buna karşın Mursi liderliğindeki Özgürlük ve Adalet Partisi üyelerinin bu tür paralelliklerin hedefinin, İslamcı rejimlerin altındaki halının çekilmesi olduğunu söylediklerine dikkat çekilen yazıda partinin medya danışmanı Murad Aly'nın bir değerlendirmesine yer verildi. 
Murad Aly, "Türkiye'de olup bitenlerin, günlük ekonomik ihtiyaçlarıyla hiçbir ilgisi yok. Niyeti, ekonomik başarıları olan ve dünyaya tüm dış meydan okumalarına karşı ayakta durabileceklerini kanıtlayan İslamcı rejimlerin başarısız oldukları fikrini teşvik etmek" iddiasında bulundu. 

Türkiye'deki durum, Tunus'taki moral desteğini verebilir 
Tunus'taki analist Sami Brahem ise "Türkiye'de gelişmeleri Tunus'a ihraç etme girişimleri var. Büyük bir protesto hareketi için ilham vermeyebilir ama (Türkiye'deki durum) laiklere moral destek verebilir" diye konuştu.