Girişimci, aykırı işadamı Halis Toprak

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Halis Toprak’ın işlerinin ve büyümesinin zirvede olduğu 2000’li yılların başındaydı. “Osman Bey bizim Bozöyük’teki fabrikalara bir gezi yapacağız, katılırsan sevinirim” diyerek davette bulunmuştu. Şimdi EMAAR tarafından gayrimenkul yapılmakta olan Libadiye’deki araziden sarı lacivert boyalı helikoptere binerken ilk kez tokalaşıp tanıştık. Bozöyük’teki kağıt ve seramik fabrikalarını gezip hazırlattığı yemeği yedik. Bu basın gezisi için o sırada Bodrum’da tatilde olan Necati Doğru da bir başka helikopterle gelip bize katılmıştı. 

O gün anlattıklarını dinlediğim Liceli, bölge insanının şivesiyle konuşan Halis Toprak, bende 1977 yılında inşaatçı olarak başladığı iş yaşamını, seramik, kağıt gibi sektörlerde sanayi yatırımlarıyla genişletmiş, banka kurmuş, kendi köklerine bağlı girişimci, risk almaktan çekinmeyen bir iş adamı izlenimini uyandırmıştı. Hızlı büyüyen Halis Toprak’ın 23 sanayi tesisi, 22 şirketinde 7 binin üzerinde çalışan bulunuyordu. 

2001 yılında diğer bankalarla birlikte bankası Toprakbank’ta krize girdiğinde şirketlerine 879 milyon dolar borç vermiş durumdaydı. Bu nedenle TMSF, 2004 yılında Halis Toprak’la borç ödemesi için bir protokol imzaladı. 2008 yılında ise bir ek protokol yaptı. 

TMSF 8 Ağustos 2009 tarihinde protokole uygun davranmadığı gerekçesiyle Halis Toprak’ın 22 şirket ve 23 sanayi tesisine bankanın borçları gerekçesiyle el koydu. Bunun ardından Halis Toprak ve TMSF arasında tartışmalı bir dönem başladı. Halis Toprak , bir yandan borçlarını ödemek için 2008 yılında Libadiye’deki 6 parseli, Dubaili EMAAR firmasına 391 milyon dolara satarken diğer taraftan TMSF, Halis Toprak’ın oturduğu Sarıyer’deki Aslanlı Köşkü tahliye ettirip 23.8 milyar liraya, Toprak Center’i 88.2 milyar liraya, Carton arazisini 70 milyar liraya olmak üzere birçok gayri menkulünü sattı. TMSF, el koyduğu fabrika ve şirketleriyle ilgili kararlar alırken, Halis Toprak, sürekli olarak itirazlarını ortaya koyup Danıştay’da TMSF aleyhine davalar açıyordu. El koyma işleminden 3 yıl sonra 29 Haziran 2012 tarihinde borçlarını ödediği gerekçesiyle Halis Toprak’ın fabrikaları ve şirketlerinin kendisine iadesine Danıştay karar verdi. Halis Toprak yeniden şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığına geldi. 

Halis Toprak’ın iş hayatı kadar özel yaşamı da hareketliydi. 10 çocuğunun annesi ilk eşi Ayşe hanımdan 540 milyon lira tazminat ödeyerek boşandıktan sonra,1999 yılında Özlem Hanım’la evlendi. Ondan da Turgut isimli bir oğlu oldu. Özlem hanımdan ayrıldıktan sonra 71 yaşındayken, 2019 yılında kendisinden 54 yaş küçük 17 yaşındaki Nazlıcan hanımla evlendi. Çocuklarının şidditli itiraz ettiği bu evlilik kısa sürdü. 

78 yaşında Nice’te kalpten vefat eden Halis Toprak, inşaatçılıkla girdiği iş dünyasında birçok sektöre ve sanayi alanına yatırım yapmış girişimci risk almayı seven bir işadamıydı. 2001 krizi sonrası Bankasının yaşadığı zorluk nedeniyle TMSF’nin 2009 yılında el koyduğu şirketlerini ve fabrikalarını 3 yıl sonra 2012 yılında borçlarını ödeyerek geri aldı. Devlet Üstün Hizmet Madalyası verilen Toprak, gerisinde çok sayıda şirket fabrika ve çocuk bırakarak aramızdan ayrıldı. Kendisine tanrıdan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar