Girişimci Bilgi Sistemi'nde süreç nihayet tamamlandı!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2 milyon 973 bin şirketin üretim, kapasite, istihdam gibi bilgilerinin derli toplu olarak yer aldığı Girişimci Bilgi Sistemi’ni, bu hafta tüm tarafların kullanımına açıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Türkiye’de bir çok politika oluştururken, yeni yatırımların karar aşamasında sıklıkla şikayet edilen güvenilir veri eksikliğine ilişkin sorunun giderilmesine yönelik çalışmalar sona erdi. Çalışmalarına yaklaşık 6 yıl önce dönemin sanayi bakanlığı bünyesinde başlanan ve sanayi envanterine ilişkin verilerin toparlandığı Girişimci Bilgi Sistemi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından bu hafta sonuna doğru kullanıma açılacak. Bakan Işık, İstanbul’da düzenleyeceği bir toplantıyla hem sistemi anlatacak, hem de GBS’nin www.sanayi.gbs.gov. tr uzantılı internet sitesini faaliyete geçirecek. Türkiye’de sayıları 3 milyona yaklaşan KOBİ’lerin, üretimden kapasiteye, istihdamdan ihracata kadar birçok bilgisinin yer alacağı GBS’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, KOSGEB, TÜİK, TPE ve TÜBİ- TAK'tan elde edilen veriler bir araya getirildi. 

Politika oluşturulmasında ve yatırımlarda etkili olacak 

Girişimci Bilgi Sistemi’nin gecikmesinde, özellikle Maliye Bakanlığı ile SGK ve diğer kamu kurumları arasında yaşanan, şirketlerin hangi sektörlerde yer aldığına yönelik veri uyuşmazlıkları etkili oldu. Yeni çalışmada kurumlardan gelen verilen bir havuzda toplanıyor ve uzmanlar tarafından talebe göre analizler yapılıyor. Bu analizler sistem kullanıma açıldığına politika belirleyiciler için önemli bir kaynak teşkil edecek. Bir anlamda veri madenciliği olarak da adlandırılan sistemde analizler, sektörel, bölgesel ölçek ve teknoloji düzeylerine göre yapılacak. Bu bilgilerden sadece politika belirleyenler değil, üniversiteler, bireysel araştırmacılar, özel araştırma kuruluşları ve girişimciler de yararlanabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir