'Girişimcilik ilkokuldan başlayarak aşılanmalı'

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Ermenistan-Türkiye Startup Weekend etkinliğine katılan genç girişimciler, karşılaştıkları sorunları DÜNYA'ya anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS

ERİVAN - Avrupa Birliği finansmanlı “Ermenistan Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” kapsamında geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Ermenistan-Türkiye Startup Weekend etkinliğine katılan girişimciler, Türkiye’de girişimcilik ekosistemini, sorunlarını ve söz konusu Startup Weekend etkinliğinin faydalarını DÜNYA’ya değerlendirdi. Genç girişimcilerin ifadelerinden bazıları şöyle: “Girişimciliğe ayrılan devlet destekleri son yıllarda artış gösterdi. Ancak destek prosedürleri oldukça uzun. Girişimcilik kültürü ilkokuldan başlayarak aşılanmalı, bunun için üniversite çağı çok geç. Mühendisler pazarlama eğitimine önem vermeli. Çünkü, fikrimiz var ama onu satamıyoruz. KOSGEB’in girişimciler için alternatif paketleri olmalı.” İşte, genç girişimcilerin anlattıkları…

“Pazarlama eğitimlerine ağırlık verilmeli”

Sinem Duman 
TOBB Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Lisans derslerimin yanı sıra okulumuzun özel ortak eğitim programı dahilinde üç farklı yerde staj yapma imkanı buldum. Stajlarımın son ikisinde girişimcilerle konuşma imkanı buldum. Bu bana kendi startup’ımı kurma fikri verdi. ‘Garaj’ sayesinde de bunu gerçekleştirebildik. Aralıktan itibaren ‘Gardırop’ isimli projede yer alıyorum. Girişimimizde pazarlama konusunda eksiğimiz vardı. Yani ‘Pazara nasıl çıkarız’ kısmı asıl sorun. Mühendisler olarak bu konuda eğitimler alabilsek çok faydalı olur. Çünkü fikrimiz var ama satamıyoruz.

“Üretme anlayışı ilkokulda verilmeli"

Umutcan Duman (Startup Weekend’de kazanan grubun üyesi) 
ODTÜ Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. StajUp.com isminde bir başarısız; Evreka. co, Countify.co ve Connection Raiser adlarında 3 girişimim var. Türkiye’de girişimcilik üzerine destekler var ve hatta kimi yerlere göre bu konuda öndeyiz diyebiliriz. Devlet destekleri, üniversitelerdeki eğitimler, lise müfredatına da giren girişimcilik dersleri, teknokentler vs. güzel gelişmeler ancak herkesin kabul edebileceği gibi henüz istenilen seviyeye ulaşmış durumda değiller. Gençlerin önündeki en büyük engel bilinçsizlik ve eğitim sistemi. Bence bir şey üretme, değer yaratma bakış açısını ilkokula kadar indirebilmeliyiz.

“Destek prosedürleri uzun”

Emirhan Özdemir
TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden beraber mezun olduğum arkadaşlarımızla 2012 yılında birkaç farklı proje destek programından aldığımız desteklerle startup yazılım firmamızı kurduk. Ürettiğimiz yazılım sayesinde konuşma engelli insanlar çok daha rahat bir şekilde, ihtiyaçlarını mobil tabletlerle iletebiliyorlar. Farklı ve büyük şirketler projemizle ilgileniyor. Genç girişimcilerinin önünün açılması yapılıyor ama prosedürlerin uzun olması sorunu önemli bir nokta.

“Girişimcilik fikri ailelere çok farklı geliyor

Mustafa Taylan Özbay
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Geçen sene İstanbul’da bir startup şirket olan Mobven Teknoloji’de stajımı yapmıştım ve girişimcilik fikri hoşuma gitmeye başladı. Şu anda ‘bisaniye.net’ adında bir girişimimiz var. Türkiye’de insanlar geçim derdinde olduğu için girişimcilik gibi fikirler ailelere çok farklı gelebiliyor. Bir şirket adına çalışmak biraz daha normal geliyor. Özellikle yurtdışında tutan fikirlerin buraya gelirken çok iyi incelenmesi gerekiyor. Türk insanının yapısını bilmek çok önemli.

“Pazarın çok yeni olması en önemli sıkıntılardan birisi"

Emir Anıl Özen

2011 yılında ODTÜ İktisat Bölümü’nden mezun oldum. Halen Medya ve Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde yüksek lisansıma devam ediyorum. İki tane startup şirketim var. Bir tanesi eğitim yazılımları yapan bir şirket, diğeri de devlet destekleri ve iş planı hazırlama üzerine danışmanlık veren bir şirket. ODTÜ Teknokent’teyiz. Her işte olduğu gibi girişimcilikte de çeşitli yapısal sorunlar var. Bunların başında pazarın çok yeni olması geliyor. Startup Weekend, diğer ülkelerin neler yaptığı konusunu düşünmeyi ve daha üretken olmayı sağlıyor.

“Okulu bitirince ‘iyi bir işe girerim, düzenli bir maaş alırım’ düşüncesi var”

Atıf Taftaf 
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Girişimciyim. Geçen sene TÜBİTAK Girişimcilik Akademisi öğrencisi oldum. Yaklaşık 4,5 aylık bir sürede bir girişimcinin alması gereken çoğu dersi almış oldum. Bu program devam ederken de TÜBİTAK’a iki ayrı proje gönderdim. Şu an Türkiye’de; ‘okulu bitirince iyi bir işe girerim, düzenli bir maaş alırım’ şeklinde bir algı var. Çoğu kimse ‘iş kurayım, yeni bir şey bulayım, Türkiye’ye şöyle yararlı olur’ düşüncesinde değil. Girişimcilik aslında insanlara ilkokuldan başlayarak verilmeli.

“KOSGEB alternatif sunmalı"

Alper Şahin 
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Uluslararası Girişimcilik Bölümü birinci sınıf öğrencisiyim. ‘Ustasyon. com’ isminde bir projem var. Bu benim startup adına ilk deneyimim olacak. Destek prosedürleri yorucu olabiliyor. KOSGEB’in girişimciler için alternatif paketleri olmalı.

“Desteklerin veriliş şeklinde ve takibinde sıkıntılar var”

Berkay Akçora (Startup Weekend’de kazanan grubun üyesi) 
ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden geçen sene mezun oldum. Üniversite hayatım boyunca sosyal girişimcilik üzerine çalışıp çeşitli projeler hayata geçirmeye çalıştım. Üniversitenin son sınıfında girişimci olmaya karar verdim ve iş fikirlerimi hayata geçirmeye başladım. Devletin bazı kurumları güzel bir noktada destek veriyor. Fakat bu verilen destek ne kadar faydalı olsa da, hem veriliş şekli, hem de verilen desteğin takip edilmesi konusunda çeşitli sıkıntılar var. Bu destekler ve teşvik programları genelde üniversite öğrencileri düzeyinde yapılıyor. Asıl sıkıntılı nokta burası bence. Eğer Türkiye’deki nitelikli girişimci oranının artması istiyorsak, bu eğitime çok erkenden, ilkokuldan, ortaokul düzeyinde başlamamız lazım.

“Sorunların başında büyük firmalar geliyor”

Gürel Yıldız Işık 
Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde doktora yapıyorum. Girişimcilerin sorunlarının başında bence büyük firmalar ve holdingler geliyor