Google ve Yahoo'dan casusluk açıklaması

Google ve Yahoo, NSA'nın iletişim ağlarından veri kopyalamasına sert tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İnternet devleri Google ve Yahoo, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) tüm dünyadaki veri merkezlerini birbirine bağlayan ana iletişim hatlarına gizlice girerek veri kopyalamasına sert tepki gösterdi.   

Google'ın hukuki danışmanlarından David Drummond, şirketin hiçbir hükümete sistemlerine erişim hakkı tanımadığını belirtti.  

Drummond, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tür faaliyetlerden endişe duyduğumuz için özellikle geçişli bağlantılar ile Google'ın diğer hizmetlerindeki şifreleme işlemlerini artırmıştık. Hükümetin özel ağlarımızdan veri toplamak için bu derece ileri gitmesinden son derece büyük rahatsızlık duyuyoruz. Son gelişmeler, derhal reform yapılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir" ifadesini kullandı.   

Yahoo'dan yapılan açıklamada da "ana iletişim hatlarının güvenliğini korumak için sıkı kontroller yapıldığı ve şirketin ne NSA'ya ne de bir başka hükümet kurumuna veri merkezlerine erişim olanağı tanımadığı" belirtildi.  

NSA Genel Müdürü Keith Alexander ise iddiaları reddederek, Google ve Yahoo sunucularına erişimlerinin olmadığını söyledi. 

Bloomberg TV'ye açıklama yapan Alexander, herhangi bir Amerikan şirketinin sunucusuna girip veri alma yetkilerinin bulunmadığını kaydetti.  

Washington Post gazetesi, dün internet sitesinde NSA'nın Yahoo ve Google'ın iç ağlarından her yıl milyonlarca veri aktarımı yaptığını yazmıştı. 

Gazete, haberini ABD'nin internet izleme ve telefon dinlemeye yönelik gizli programlarını basına sızdıran NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden tarafından sağlanan 9 Ocak 2013 tarihli bir belgeye dayandırmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir