'Görev değişimi Türkiye için önemli bir testti'

Londra’da ekonomideki gelişmelerden sözeden Davutoğlu, “Hasta adam terimi artık Avrupa için kullanılıyor" dedi. İç siyasete de değinen Davutoğlu,“Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki görev dağılımındaki yumuşak geçiş Türkiye için önemli bir testti” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la birlikte katıldığı Londra'daki "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu"na hitap etti. 

İngilizce yaptığı ve TRT'den simültane çeviriyle yayınlanan konuşmasında Davutoğlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri için kullanılan 'hasta adam' teriminin artık Avrupa için kullanıldığını söyledi. Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değinen Davutoğlu, iç siyasetle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. 

Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasındaki konum değişimi yumuşak şekilde yaşandı

Davutoğlu, Türkiye'de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasındaki konum değişiminin yumuşak şekilde yaşandığına dikkat çekerek, "Bu gerçekten başarılı bir testti ve yumuşak bir geçiş çerçevesinde gerçekleşti" ifadesini kullandı.

'Hasta adam' artık Avrupa

Davutoğlu, Avrupalıların, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde "hasta adam" şeklindeki açıklamalarının bulunduğunu, 20. yüzyılın başında bunun, Avrupa açısından kullanılan bir terim haline geldiğini anlattı. 21. yüzyılın başında ise Türkiye'nin öne çıktığını ifade eden Davutoğlu, "Çünkü, demokratik meşruiyet, siyasi istikrarın güven unsurunu aşılaması gibi son 12 yılda Türkiye'de öne çıkan unsurlar söz konusu" dedi. 

Birçok gözlemcinin, 2014 yılı açısından Türkiye ile ilgili pek çok şüpheler ortaya koyduğunu söyleyen Davutoğlu, "Çünkü Suriye'de, Ukrayna'da kriz söz konusuydu. Çevrede zorluklar söz konusuydu ve bazı paralel yapıların çabaları söz konusuydu ekonominin istikrarsızlaştırılması açısından. Bir de iki seçim söz konusuydu. Seçimler siyasi meşruiyet açısından çok önemli. Aynı zamanda ekonomi açısından çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin vize serbestisini anladığını düşünmüyorum

Başbakan Davutoğlu, bölgesel merkez olmanın önemine değinerek, Orta Avrupa'dan Doğu Asya'ya, Japonya ve Çin'e kadar bütün Avrasya bölgesinde İstanbul'un bir merkez olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'nin 65'ten fazla ülkeyle vize serbestisi anlaşması yaptığını anımsatan Davutoğlu, bu çalışmaların Türkiye'nin dinamizm içinde olması için yapıldığını ifade etti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bunu Avrupa Birliğinin tam anlamıyla anlamış olduğunu düşünmüyorum. Vize serbestisi konusunda Türkiye'nin ortaya koyduklarının çok çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Ve bizler, bunu gerçekleştiriyoruz çünkü Türkiye'nin kaynakları, petrol ya da doğal kaynaklar değil insan kaynaklarıdır. Ve insanımız nereye istiyorsa serbest bir şekilde gidebilmeli. Afrika'ya açılmak istiyorsa bunu gerçekleştirebilmeli."

Türkiye'nin Afrika için özel politikalar geliştirdiğini anlatan Davutoğlu, bunun, Türkiye'nin Afrika, Asya ve Avrupa için Doğu Asya ve Latin Amerika arasında bölgesel bir merkez olması amacı taşıdığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir