Gözler Draghi'nin açıklamalarında

Küresel piyasada Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve Başkan Draghi'nin açıklamaları bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarına odaklanırken, yurtiçi piyasalar açıklanacak mart ayı enflasyon verilerini bekliyor. 

ABD'de önceki gün gelen imalat verilerinin ardından dün de ADP özel sektör istihdam verisinin beklentiler paralelinde gelmesiyle faizlerdeki yükselişe karşın hisse senedi piyasaları pozitif seyrini devam ettirdi. S&P 500 endeksi dün yüzde 0,29 oranında yükseliş kaydederek tüm zamanların gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını geliştirdi. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri öncesinde ekonomik aktivitedeki toparlanmaya işaret eden makroekonomik verilerin etkisiyle pozitif görünümünü devam Dow Jones endeksi de yüzde 0,24 yükselerek 16.573 puan ile tarihi kapanış rekoru olan 16.577 puanın hemen altında günü tamamladı. 

Avrupa tarafında ise bugünkü ECB kararları öncesinde avro/dolar paritesinin 1,38 üzerine yükselme çabalarının yetersiz kaldığı ve 1,3750 - 1,38 aralığında dalgalı hareket ettiği görülürken, hisse senedi piyasaları sınırlı da olsa yükseliş eğilimini devam ettirdi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,20 yükselişle 9.623 puandan tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 değer kazandı. Analistler, ECB'den bugün faiz değişikliği beklemezken, Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. 

Yurtiçinde ise döviz kurları ve faizlerde düşüş eğilimi devam ederken, Borsa İstanbul'da kar satışlarıyla BIST 100 endeksinin yüzde 0,30 oranında düşüş kaydetmesine neden oldu. Endeks dün 71.500 puan sınırına kadar yükseldikten sonra günü 70.648 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurtiçinde açıklanacak enflasyon verileri ve yurtdışında ECB kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinde 72.000 - 72.500 bölgesinin güçlü direnç konumunda olduğunu, dolayısıyla bu seviyelere yaklaştıkça kar satışlarının etkisinin artırmasının beklenmesi gerektiğini kaydediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir