Gözler tamamlayıcı sağlıkta

2013 yılının ilk 5 ayında sağlık branşında 1 milyar 231 milyon TL tutarında prim üretildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.03 oranında artış yaşanan branşta reel değişim ise yüzde 1.43 gibi küçük bir oranda gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL -  Türkiye’de sağlık sigortası yaptıranların sayısı 2 milyon 500 bin civarında. Seyahat için yaptırılan sigortaları da ekleyince bu rakam 3.5 milyona ulaşıyor. Bu veriler 74 milyonu aşkın insanın yaşadığı Türkiye için çok düşük ve nüfusun sadece yüzde 3’ünün özel sağlık sigortası yaptırdığını gösteriyor.

Kısacası sağlık sigortalarında penetrasyon oranı oldukça düşük. Öte yandan sigortalı sayısı her yıl yüzde 10 gibi bir oranla, yavaş da olsa artıyor. Bunu hem sigortalı sayısından hem de prim üretiminden izlemek mümkün. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre 2013 yılının ilk 5 ayında 1 milyar 231 milyon TL tutarında prim üretimi gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.03 oranında artış yaşanan söz konusu branşta reel değişim ise yüzde  1.43 gibi küçük bir oranda gerçekleşti.

Türkiye sigorta sektöründe toplam prim üretimi içinde yaklaşık yüzde 14 paya sahip olan sağlık sigortalarında en önemli beklenti Hazine Müsteşarlığı’nın önünde bulunan tamamlayıcı sağlık sigortası konusunda. Sektörde bazı şirketlerin bu konuda ürün bazlı hizmet vermeye başladığı gözlenirken, diğer oyuncularında bu konuda ciddi hazırlık yaptıkları gözleniyor.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ile sigortalı sayısında daha hızlı bir büyüme, sigortanın tabana yayılması, yeni gelir segmentlerine inilebilmesi ve İstanbul dışındaki büyük şehirlere de yayılmanın önünün hızla açılması bekleniyor.

Sektör temsilcileri gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, Türkiye’de özel sağlık sigortalarının gelişimi için kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunun altını çizerken, özel sağlık sigortacılığının gelişimini kısıtlayan esas nedenlerin başında; gerçek anlamda bir sağlık sigortacılığı yönetmeliğinin olmaması, kamu ile eş güdüm sağlanamaması, bir çok gelişmiş ülkede verilen devlet desteği ve teşviklerinin olmayışı gibi faktörleri sıralıyorlar.

Sektör temsilcileri, ülkemizde sigorta bilincinin istenilen seviyelerde olmayışının sağlık sigortasının da gelişmesini önlediğini hatırlatırken, vatandaşların bir hastalıkla karşılaştıklarında özel sağlık sigortasını hatırlaması ve kamunun sağlık sistemine olan büyük desteğinin de geri kalmadaki önemli engeller olduğunun altını çizmeden geçmiyorlar.

Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?

Özel sağlık sigortalarının önünü açması beklenen, tamamlayıcı sağlık sigortası nedir diye kısaca bakarsak, SGK’lı bireylerin fark ödemeden özel hastanelerde tedavi olmalarına olanak sağlayan bir özel sigorta türü. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenleme ile özel sağlık sigortası bulunan SGK’lı kişiler; düşük primlerle sağlık sigortası yatırarak, SGK kapsamına girmeyen tedavilerde hiçbir fark ödemeden özel sağlık sigortalarından yararlanabilecekler.

36.jpg

 

Bu konularda ilginizi çekebilir