Gümrük, faturalarla ilgili yeni düzenleme yaptı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrük idaresi, ithalatta ibraz edilen faturalın kabul şartlarında yeni düzenlemeler yaptı. Dış ticarette kullanılan faturaların, düzenlendiği ülke kuralları içinde değerlendirilmesi gerekiyor. Zaman zaman ithalat esnasında ibraz edilen faturaların bilgisayar çıktısı olarak gümrük idarelerine ibraz edilmesinden dolayı sorunlar yaşanıyordu. 

Özellikle, yapılan inceleme ve soruşturmalarda gümrük idaresine ibraz edilen faturanın gerçeği yansıtıp yansıtmadığı sonucuna varmak elzem oluyor. 

Esasen, vergilendirmeyi doğrudan etkileyen bir belge olması nedeniyle Gümrük Yönetmeliği’ne göre faturanın beyannameye eklenmesi zorunludur. Yurtdışında düzenlenen faturalarda yönetmelikte sayılan sınırlı sayıdaki bilgilinin bulunması yeterli bulunuyor. 

Faturada imza, kaşe gibi ulusal mevzuatımızın gerektirdiği unsurlar aranmıyor. Bununla birlikte, gümrük mevzuatında gümrük idaresine ibraz edilecek faturanın şekil nitelikleri (ticari/commercial, konsolosluk/consular, onaylı/legalized, gümrük/customs vb.) belirtilmediğinden, içerik olarak gerekli unsurları taşıyan faturaların kabul edilmesi yolunda gümrük idarelerine talimat verilmiş bulunuyor. 

Fakat, ithalatta gümrük idaresine ibrazı gereken faturanın yurt içinde düzenlenmiş olması halinde ise şekli ve nizamı Vergi Usul Kanununa uygun olması gerekiyor. Böyle bir faturanın ibraz edilmesi halinde, bunun gümrük beyannamesinde de belirtilmesi gerekiyor. Keza; yükümlüsünce muhafaza edilerek talep edilmesi halinde gümrük idaresine de ibraz edilmesi icap ediyor. 

Faturanın Maliye Bakanlığı e-fatura sistemi çerçevesinde düzenlendiği durumlarda, www. efatura.gov.tr adresinden kullanıcının e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının kontrol edilerek imzalı ve kaşeli e-fatura çıktısının ibrazı gerekiyor. 

Alıcı ve satıcı belirtilmeli 

Bir de ithalata konu eşyanın Türkiye gümrük bölgesine getirilmeden önce yurtiçi satışa konu edilmesi halinde, Türkiye’deki satıcı tarafından düzenlenmiş faturanın serbest dolaşıma giriş beyannamesine eklenmesinin mümkün olduğu talimatı da gümrük idarelerine verilmiş bulunuyor. Bu durumda, BİLGE Sistemi’nde 2 no.lu “Gönderici/İhracatçı” kutusuna eşyanın yurtdışındaki ihracatçısı, “Diğer Gönderici” sekmesinde yer alan ekrana ise Türkiye’deki satıcının yazılması zorunlu kılınıyor. 

Esasen, inceleme ve soruşturmalara konu faturaların özellikle miktar-kıymet ve mal menşei bakımından öncelikle araştırılması gereken bir belge olması dikkate alındığında, yurtdışından sorgulama yapılması yolunun her zaman açık olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Gümrük idarelerinde işlem gören beyannamenin resmi evrak olması nedeniyle bunun üzerine yazılan bilgilere kaynaklık eden belgelerin doğruluğunun tespiti gümrük idareleri ve müfettişlerin önem verdiği konulardır. Dış ticaretle iştigal eden şirketlerin sorunlarla karşılaşmamaları için bu bilgileri göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar