Gümrük teminat mektuplarını sıkı takibe alıyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Bir taraftan Gümrükler Genel Müdürlüğü diğer taraftan Risk Analizleri ve Konrtrol Genel Müdürlüğü talimat veriyor ve taşra birimleri uyarılıyor.

Son zamanlarda teminat mektupları ile ilgili büyük sorunlar yaşandı. Olmayan teminatların var gibi gösterilmesi, sahte teminatlar incelemeye soruşturmaya konu edildi. Bankalar Birliği ile konunun kökten çözümü için çalışıldı.

Gümrükler Genel Müdürlüğü 20015/19 sayılı bir genelge yayımladı.

Dış ticaret işlemlerinde kullanılan teminat mektuplarının gümrük idarelerince elektronik ortamda sorgulanarak doğruluğunun teyit edilebilmesi ve sahte teminat mektupları nedeniyle bankaların karşılaşmış oldukları maliyetlerin azaltılması amaçlarıyla Türkiye Bankalar Birliği ve bakanlığımızca yapılan çalışmalar sonucunda Kredi Kayıt Bürosu'nca “Teminat Mektubu Durum Sorgulama Sistemi” nin kurulduğu duyuruldu.

Teminat Mektubu Durum Sorgulama Sistemi'ne bakanlık internet portalında “Bakanlık Uygulamaları” ilgili sekmesinden erişim sağlanabiliyor. Söz konusu sistemi kullanacak personelin yetkilendirilmesi gerekiyor. 

Gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere gümrük idaresine sunulan teminat mektuplarının, bundan böyle söz konusu sistemden banka kodu, şube kodu, ili, teminat mektubu sayı/sıra numarası, döviz cinsi, vade bilgisi, tutar bilgisi girilmek suretiyle sorgulanarak doğruluğunun teyit edilmesi emrediliyor.

Teminat Mektubu Durum Sorgulama Sistemi'ne henüz dahil olmayan bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarının gümrük idaresine sunulması halinde söz konusu teminat mektuplarının doğruluğunun mektubu düzenleyen bankadan yazılı teyit edilmesi isteniyor.

Bu talimatlar Bakan adına verilmiş bulunuyor. 

Ayrıca Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü de eylül ayında bir tasarruflu yazı ile konuya girmiş bulunuyor. Toplu teminat tutarlarının sisteme kaydına ilişkin olarak doğabilecek hataların önüne geçilmesi amacıyla sistemde bazı değişikliklerin yapıldığı belirtiliyor.

Buna göre;

- Toplu teminat için ilk defa kayıt yaparken girilen teminat miktarlarının basamaklarında nokta ve virgül ile ayrılacak, (Örn: 2.768.456,02)
- Girilen miktar oluşturulan ek alana harf ile de yazılacak, (ikimilyon yediyüzaltmışsekizbin dörtyüzellialtı TL iki Kuruş)
- Toplu teminat ekranına firma adına ilk defa teminat mektubu kaydı yapılıyorsa ilgili memur tarafından firmanın vergi numarası ile kayıt yapıldıktan sonra 16 haneli dosya kayıt numarası sistem tarafından otomatik olarak yaratılacak ancak otomatik olarak sistem tarafından bloke konulduğu için yeni yaratılan teminat kullanıma açık olmayacak,
- İdare amirince bloke kaldırılması işlemi yapıldıktan sonra teminat kullanıma açılmış olacak,
- Eğer var olan bir dosya numarasına yeni bir teminat mektubu ilave edilecek ya da bir teminat mektubu üzerinde güncelleme yapılacak ise idare amiri tarafından bir talep girilmesi gerekmekte olup bu talep "TCGB Memur İşlemleri" altında bulunan "Beyanname Düzeltme/İptal/Statü değişikliği/Teminat Talepleri" menüsünden yapılacak,
- Talep aşamasında idare amirince "Beyan Tipi" alanına "Teminat" seçeneği seçilerek "Teminat No" alanına 16 haneli teminat dosya numarası, "Teminat Tutarı" alanına ise teminat mektubu miktarı yazılacaktır. İdare amiri tarafından yazılan teminat tutarında ilgili memurca değişiklik yapılamayacak,

Böylece teminat mektupları konusundaki sorunlar büyük ölçüde çözülmüş oluyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar