Gümrükte tahlil sistemi değişti

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrük idarelerince yapılacak tahlil için alınacak numuneler için uyulması gereken kurallar yönetmeliğin 198. maddesinde belirtiliyor. 

Yeni yapılan değişiklikle; gümrük idaresine gümrük laboratuvarında tahlile tabi tutulan eşyayı, akredite dış laboratuvarlarda tekrar tahlil yaptırma yetkisi tanınıyor. Gümrük laboratuvarının analiz sonuçları ile akredite dış laboratuvara yaptırılan analiz sonuçlarının uyuşmaması halinde, tahlil masrafları yükümlüsünce ödenmek şartıyla eşyanın tahlili başka bir akredite laboratuvarda tekrar yaptırılabiliyor. Bu durumda eşyanın mahiyeti ve GTİP’i hakkındaki nihai kararı bakanlık verebiliyor. Ancak; tahlile konu madde için numune alınmasına ilişkin usul ve esasların bakanlıkça belirleneceği belirtiliyor.

Diğer bir değişiklik de; Tahlilin yaptırılacağı akredite laboratuarın tespitinde eşyanın özellikleri dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Şöyle ki; istenilen tahlili yapabilecek sırasıyla en yakın üniversite, ilgili bilimsel kuruluş, uzman ve uygulayıcı kurum laboratuvarları, özel laboratuvarların dikkate alınması gerekiyor.

Akredite laboratuvarlarca düzenlenecek tahlil raporlarının doğrudan gümrük beyannamesinin tescil edildiği gümrük müdürlüğüne gönderilmesi ve muayene ile görevli memur tarafından eşyanın tarife tespitinin yapılamaması durumunda, tahlil sonuçları tarife tespiti amacıyla en yakın gümrük laboratuvarına gönderilmesi gerekiyor. Tabi ki tahlil masrafları mal sahiplerine yükleniyor.

Keza; tahlilin gönderildiği gümrük laboratuvarında yapılamaması halinde bu tahlil, masraflarının yükümlülerce karşılanması şartıyla gümrük müdürlüklerince uygun görülen akredite laboratuvarlarda yaptırılabileceği de belirtiliyor. 
Ayrıca; numunenin gümrük laboratuvarlarına gönderilmesinin tehlikeli veya külfetli veya özellik arz ettiği belirlenen durumlarda ithalatın gerçekleştiği gümrük idarelerinde analiz cihazı bulundurulmasına veya yükümlüsünce yerinde tahlil için gerekli laboratuvar olanaklarının sağlanması halinde, laboratuvar tahlilinin buralarda yaptırılmasına ve söz konusu tahlilleri yapmak üzere kimyager görevlendirilmesine de olanak tanınıyor. Bu olanağın gümrük işlemlerinde hızlanma sağlayacağı düşünülüyor.

Ayrıca; diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca kendi mevzuatları gereği yapılan ve yaptırılan tahlillere ilişkin raporların gümrük laboratuvarlarına ibrazı durumunda, hangi hallerde yeniden tahlil yapılmayarak ibraz edilen tahlil sonuçları üzerinden laboratuvar raporu düzenleneceğine ilişkin usul ve esasların da bakanlıkça belirleneceği ifade ediliyor.
Tüm bu değişikliklerin, son zamanlarda gümrük laboratuvarlarında yaşanan tahlil sıra yoğunluğunu azaltacağı anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar