2010-2013 Kırsal Kalkınma Planı hazır

Bakan Eker, proje ile çarpık kentleşmenin önüne geçeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) işbirliği ile hazırlanan 2010-2013 Kırsal Kalkınma Planı'nın kamuoyuna tanıtımı, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından Atatürk Orman Çiftliği'nde düzenlenen bir toplantıyla yapıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bundan sonra kırsal kalkınma alanındaki hizmetlerin tek elden koordine edileceğini, böylece gereksiz mükerrerliklerin önleneceğini söyledi. Aynı zamanda yapılan harcamaların veriminin de yükseleceğini ifade eden Eker, "Koordinasyon eksikliği bir çok hizmetin yerine getirilememesine de yol açıyordu. Bu proje ile çarpık kentleşmenin önüne geçeceğiz" dedi.

Mehdi Eker, toplam 9 bakanlığın ve 5 kurumun kırsal kalkınma hizmetlerini yerine getirebilmeleri için 2013 sonuna kadar 27 milyar lira para harcanacağını söyledi. Tarım Bakanlığı‘nın çiftçilerin sorunlarının çözümü amacıyla farklı hizmetler sunmaya başladığı bilgisini veren Eker, bu çerçevede sosyolog istihdam etmeye başlayacaklarını bildirdi. Eker, 81 ilin tamamında görev alacak sosyologların, çiftçiye hizmet götürülmesinde farklı bir bakış açısı yakalanmasına yardımcı olacaklarını vurguladı.

Bakan Eker, 2006-2010 döneminde çeşitli tarımsal işletme yatırımlarında hibe desteği sağladıklarını hatırlatırken, bu kapsamda 3 bin işletme kurulduğunu ve burada 30 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Eker, 2011-2015 döneminde projenin ikinci uygulamasının yapılacağını kaydederken, yine 3 bin işletmenin kurulmasını öngördüklerini anlattı. Devlet Bakaın Cevdet Yılmaz, Türkiye'de ilk kez bir kırsal kalkınma planının açıklandığını belirterek, projenin kalkınmaya büyük fayda sağlayacağını söyledi.

Kırsal Kalkınma Planı'nın stratejik amaç ve öncelikleri

1- Ekonominin geliştirilmesi ve iş imkanlarının artırılması

-Tarım ve gıda sektörlerinin rekabetçi yapıya kavuşturulması

-Kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi

2- İnsan kaynaklarının örgütlenme düzeyinin ve yerel kalkınma kapasitesinin geliştirilmesi

-Eğitim ve sağlık hizmetlerinni güçlendirilmesi

-Yoksullukla mücadele ve dezavantjlı grupların istihdam edilebilirliğinin artırılması

-Yerel kalkınma kapasitesinin güçlendirilmesi

3- Kırsal alan fiziki altyapı hizmetlerinin geliştirilmesive yaşam kalitesinin artırılması

-Kırsal altyapının geliştirilmesi

-Kırsal yerleşimlerin geliştirilmesi ve korunması

4- Kırsal çevrenin korunması ve geliştirilmesi

-Çevreci tarım uygulamalarının geliştirilmesi

-Orman ekosistemlerinin korunması ve orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması

-Korunan alanların yönetimi ve geliştirilmesi.

Bu konularda ilginizi çekebilir