2014’te 1 milyar transfer etti gözü dijital ve saklamada

AktifBank’ın bir iştiraki olan UPT (Ucuz Para Transferi) ile öğrenciler ya da gurbetçi işçiler yurt içinde isme, hesaba ve karta, yurt dışına hesaba ve anlaşmalı UPT noktalarına alıcının ismine anlık olarak TL, dolar ve euro cinsi para gönderip alabiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN -BORSA / FİNANS SERVİSİ

Ucuz Para Transferi (Universal Payment Transfer - UPT) CEO’su Erol Ulu, Türkiye’de 2010 yılında PTT ile bankalar arasında köprü olmak için kurulan şirketin 2014 yılında 1 milyar TL’lik para transferine aracılık ettiğini ve önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu hacmi aylık bazda yapar hale gelmek istediklerini söyledi. 

Ulu, 1-5 milyonluk işlem adedi aralığına ulaşmak istediklerini ve geçtiğimiz aylarda yapılan düzenlemenin yürürlüğe girmesine paralel dijital dünyaya da açılmaya hazırlandıklarını anlattı. UPT’nin e-cüzdanını ve mobil uygulamasını hazırladıklarını söyleyen Ulu, 222 ülkede 400 bin hizmet noktasına ulaştıklarını da anlattı. 

Dünya para transferi sektörünün önde gelen oyuncularını ilk defa Miami’deki merkezinin dışında toplanmaya ikna eden ve İstanbul’da ağırlayan UPT, dün yapılan zirvede bir işbirliği anlaşmasına da imza attı. Avrupa’nın en hızlı büyüyen para transferi şirketi olarak gösterilen MoneyTrans ile IMTC-EMEA (Uluslararası Para Transferi Konferansı) 2015 Konferansı’nda bir anlaşma imzalayan UPT CEO’su Erol Ulu, törenin ardından DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. 

Yaygınlık oranı hızla artıyor 

Ulu, 2010’dan beri her ülkenin PTT’si veya para transferi lideri ile anlaşmalar imzalayarak ulaştıkları nokta sayısını hızla arttırdıklarını belirtirken bazı ülke pazarlarında yaygınlık oranlarının yüzde 80’lere kadar çıktığını ifade etti. Ulu, “Yaygınlığımızın nispeten düşük olduğu ülkelerde bu oranı artırmak için yeni işbirlikleri yapmaya devam edeceğiz. Tüm ülkelerde aygınlığımızı yüzde 50’nin çok üzerine taşımak istiyoruz” dedi. 

Dünya para transferi pazarında işlem ortalamasının 360 dolar olduğunu ama Türkiye’de maliyetlerinde etkisi ortalama işlemin bunun neredeyse 2 katı, 500-1.000 TL aralığında olduğunu, aktaran Ulu, birkaç önce yapılan ve sektör için milat özelliğini taşıyan sektörü regüle eden düzenlemelerin yürürlüğe gireceği 27 Haziran’ı beklediklerini söyledi. Bu tarihten itibaren sektöre yeni oyuncuların katılmasını bekleyen Ulu, yeni döneme ilişkin hazırlıkları hakkında da bilgi verdi. 

Dijital dünyayı da işin içine alıyor 

Ulu, UPT olarak para transferi noktalarında sıra beklemeye son verecek mobil uygulamalarını hazırladıklarını ve e-cüzdan çalışmalarını devam ettirdiklerini aktararak “Düzenlemelerle beraber nakit transferinin dışında ödeme hesabı açabileceğiz. Bir başka ülkeye çalışmaya giden ve banka hesabı olmayan kişiler için kazandıkları paraları saklayabilmek, biriktirebilmek çok önemli. Biz kişilerin bizdeki hesaplarında para biriktirmelerine ve istedikleri zaman da ailelerine gönderebilmelerine de imkan sunacağız” dedi. Ulu, UPT’nin en önemli özelliklerinden birisinin de haftanın 7 günü para transferi yapılabilmesi olduğuna değinerek, en çok işlem yapılan günlerinde cumartesi Pazar ve pazartesi olduğu bilgisini de paylaştı.

Şube ağını genişletme hedefi 

Erol Ulu, UPT olarak içeride 4.700 PTT şubesinde ve 10 bin acente ile işbirliği yaparak çalıştıklarını anlatırken önümüzdeki süreçte kendi şubelerini de artırmak istediklerini söyledi. Ulu, “Türkiye’yi kapsayacak şekilde kendi şubelerimizle de büyümek istiyoruz. Yurtdışı da dahil 50 şubeye ulaşmak isteriz” diye konuştu. UPT’nin şu anda İstanbul’da 3, Trabzon, İzmir ve Antalya’da birer şubesi var.

Bu konularda ilginizi çekebilir