25 ayakkabı üreticisi Şanlıurfa'ya üs kuracak

Şanlıurfa'da ayakkabı sanayi bölgesi kurulması için protokol imzalandı. Bölgede İstanbul'dan 22, Gaziantep'ten 3 firmanın yer alması beklenirken, bölge tamamlandığında 100 bin çift ayakkabı üretilmesi öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI / ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da ayakkabı üretimi için bir sanayi bölgesi kurulması amacıyla valilik ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında protokol imzalandı. İlk aşamada bölgede İstanbul'dan 22, Gaziantep'ten ise 3 firmanın yer alması hedefleniyor. Bölgede, ilk aşama tamamlandığında 50- 60 bin çift, ikinci aşama tamamlandığında toplam 100 bin çift ayakkabı üretilecek. 

İmza töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ziylan Grup olarak Şanlıurfa'da 13 bin metrekare alan üstünde ikinci fabrikayı kurduklarını söyledi. Şanlıurfa'ya gelme nedenlerinin Türkiye ayakkabı sanayinin rekabetçiliğini artıracak, kümelenme olacak bir alanın kuruluşu için protokol imzalamak olduğunu anlatan Büyükekşi, asıl hedefin hızla büyüyecek bir kartopu oluşturmak olduğunu vurguladı. Bölgede İstanbul'dan gelecek 22 ayakkabı üreticisinin yanı sıra Gaziantep'ten de 3 yatırımcının olduğunu belirten Büyükekşi, tüm sektörlerin Şanlıurfa'ya yatırım yapmasının önemine dikkat çekti. Pınar'ın buraya yatırım yaptığını, Eti'nin de yatırıma hazırlandığını açıklayan Büyükeşi, "2015'te dünya mal ticaretinde gerileme var ama AB toparlanıyor. Bu yılın 3'üncü dönemi itibariyle AB'ye ihracatımız artacak. Parite nedeniyle ihracat kaybımız var ama dünya ihracatının ortalama olarak yüzde 9 düştüğü bir dönemde bizdeki gerilemenin yüzde 3.5 olması sevindirici. İlk 4 ayda Türkiye'nin ihracatı düşerken, Şanlıurfa'nın ihracatı yüzde 7 yükselmiş. Bu yıl ilk defa ilk 1000 firma arasına buradan bir firma girdi" dedi. 

Şanlıurfa'da 52 yeni fabrikanın açılışa hazır olduğu bilgisini veren Vali İzzettin Küçük, 62 fabrikanın 6- 7 ayda tamamlanacağını, 29 fabrikanın ise proje aşamasında olduğunu söyledi. Yeni kurulacak üçüncü OSB'de 109 firmanın yer talebinde bulunduğunu aktardı. Ayakkabı sanayi bölgesinde 3- 5 yıllık dönemde 50- 60 firmanın yer almasını istediklerini kaydeden Küçük, Büyükekşi'nin ikinci fabrikasıyla birlikte toplam 1000 kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi. 

2023 hedefleri Şanlıurfa'da yakalanır 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Uludağ ise hükümetin koymuş olduğu 2023 hedefleri kapsamında, Şanlıurfa'da 25 bin dolarlık kişi başı gelire ulaşılıp, ulaşılamayacağı hakkında bir araştırma yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Şanlıurfa'da bu hedefi tutturmanın mümkün olduğunu gördük. İhracatı ar tırmak, büyümeyi artırır. Bu nedenle öncelikli hedefimiz ihracatçı sayısını artırmak. Çevre ülkelere barış geldiğinde ilimiz stratejik önem arz edecek. 2002'de 7 milyon dolarlık ihracat yaparken, şimdi 250 milyon dolarlık ihracatımız var. Ayakkabı sanayi bölgesinde ilk aşamada 2 bin 200, ikinci aşamada 7 bin kişiye iş sağlanacak."

İlk 10 ihracatçıya ödül 

Gerçekleştirilen protokol imza törenin ardından Şanlıurfa'nın en fazla ihracat yapan 10 firması ödüllendirildi. Törende ödül alan firmalar şunlar: 
1. Ezuma İnşaat 
2. OSM Ağaç Sanayi 
3. Nasih Lojistik 
4. Ruha Grup 
5. Messina Dış Ticaret 
6. Soy Han İthalat İhracat 
7. Mirosan 
8. Korkut Elektrik 
9. Ufuk Boru 
10. Meks Şirin Oyuncak