ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yeşim SARIŞEN - Yapı Kredi Yatırım 

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Yellen’ın beklendiği gibi şahince algılanmayan konuşması ile birlikte ilk etapta gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasalarında olumlu havanın etkili olduğunu görmüş olsak da gelişmekte olan ülke döviz volatilitelerinde yükselişler ön plandaydı. Bu görünümde etkili olan ana konular ise; bu hafta açıklanacak PCE, ISM imalat ve tarım dışı istihdam gibi kritik öneme sahip makro veriler öncesinde geçtiğimiz hafta beklenenin üzerinde gerçekleşen ABD çekirdek TÜFE verisi, şahince içerikli bazı FOMC üyelerinin açıklamaları, dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde etkili olan yukarı yönlü baskı oldu.

Aşırı alım bölgesinde bulunan ve küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 endeksinde sınırlı kar satışları etkili olurken,  bazı gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki satış baskısı soru işaretlerine yol açtı. Geçtiğimiz hafta TL, gelişmekte olan ülke döviz kurları içerisinde en fazla değer kaybeden para birimlerinden biriydi.  

Dolayısıyla dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü baskı ve TL’deki değer kayıpları ile birlikte yurtiçi tarafta hisse ve bonoların satış baskısı altında kaldığını gördük. 85.500 desteğini kıran BIST-100 endeksinde yeni bir düşüş trendinin oluştuğunu gözlemliyoruz. Gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki eğilim ön planda kalmaya  devam ederken, bu hafta FED’in sabırlı tutumunu değiştirebilecek nitelikte güçlü sinyaller üretebilecek ABD istihdam verisinin, faize duyarlı ve kırılgan gelişmekte olan piyasalar açısından önemli olacağını belirtelim. 

Bu hafta başta ABD tarım dışı istihdam verisi olmak üzere yurtiçinde Şubat ayı enflasyon rakamı, euro bölgesi enflasyon verisi, parasal genişleme detaylarının açıklanacağı ECB toplantısı ve 50 baz puan faiz artışı beklenen Brezilya Merkez Bankası toplantısı takip edilecek önemli makro gelişmeler.