”AKP affı terörle mücadelenin bir aracı gibi kullanıyor”

CHP Genel Başkanı Baykal, affın, terörle mücadelede siyasi bir yöntem olmadığını söyeldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Af, terörle mücadelede bir siyasi yöntem değildir. AKP ve bazı çevreler affı terörle mücadelenin sanki bir yolu, yöntemi, aracı gibi kullanıyor. Bu çok yanlış bir şey, bu, terörle mücadele değil terörü tahrik etmektir, teşvik etmektir. Terörü azdırmanın yöntemidir af" dedi.

Baykal, CNN Türk'deki "Ankara Kulisi" programına katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Baykal, "Anayasa değişikliği gözüküyor. Taş atan çocuklar kanunu tekrar gündeme gelecek gibi gözüküyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Batman'da yaptığı açıklama var. Tunceli'de yaptığı açıklamadan sonra farklı bir yaklaşımınız, Batman'da yaptığı açıklamadan sonra farklı bir açıklamanız oldu. Sayın Kılıçdaroğlu ile arınızda görüş ayrılığı mı oluşuyor? Bu konuyu değerlendirir misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Af konusu siyasetçilerin telaffuzdan uzak durması gereken bir konudur. Çok riskli, sakıncalı, tehlikeli bir konudur. Öyle ulu orta, şu nedenle bu nedenle bu sözü ağza almak çok iyi bir iş değil. Şimdi bir laf gündeme geldi, bakıyorum herkes bir kenarından çekip laf tartışması yapıyor. Bunu dolduracak bir temel yok. Bir ciddi af gündemi yok. Yapay bir gündem. Bu bunu, şu şunu söyledi diye yapılan yapay tartışma. Bu konuda ben partiyi de bağlayan siyasi anlayış içinde şunu söyledim, o anlayış şudur, bu da CHP'nin görüşüdür. Af terörle mücadelede bir siyasi yöntem değildir.

Niye bunu söylüyorum, AKP ve bazı çevreler, affı terörle mücadelenin sanki bir yolu, yöntemi, aracı gibi kullanıyor. Bu çok yanlış bir şey, bu terörle mücadele değil terörü tahrik etmektir, teşvik etmektir. Terörü azdırmanın yöntemidir af. Bunun çok iyi anlaşılması lazım. Bu kadar af çıkarıldı, terör Türkiye için tehdit olmaya devam ediyor. Daha bugün bir çocuğumuzu kaybettik, iki askerimizi kaybettik."

Affın terörle mücadelede bir yöntem olamayacağını ifade eden Baykal, "Terör sona erdiğinde, teröre artık başvurma anlayışının terör uygulayanlar tarafından reddedildiğinde, terörün tahrip edildiği, terör silahlarının gömüldüğünün, teslim edildiğinin, terörden kesinlikle vazgeçildiğinin ortaya çıkması ve artık terör tehdidinin Türkiye'nin gündeminden düştüğünün anlaşılması halinde bir toplumsal barış projesi olarak affa da bir niteleme getirmeden yapıyorum, özel af, genel af falan değil" dedi.

"Kemal Beyin düşünceleri farklı değil"

Şartlar oluşmadan af konusunu gündeme taşımanın yanlış olacağını belirten Baykal,  şöyle devam etti:

"Buna girmemek lazım. Bizim, genel af diye bir terminolojimiz yoktur, bir de affı toplumsal kaynaşmayı, barışı sağlayacak bir yöntem olarak görmeyiz. Terörün ortadan kalkmasından sonra, terörü ortadan kaldırmaya ikna etmek üzere şimdiden biz yapalım, terör varken af kullanalım böyle bir anlayış yok. Kılıçdaroğlu, tamamen bu anlayışı benimsemiştir. İyi niyet bakımından hiçbir sorun yoktur. Ben Kemal beyin bu konudaki bundan farklı olmadığına inanıyorum. Ama bir siyasetçiye bu ortamda sürekli önüne af meselesini getirirseniz bu konuda yığınla şart koysa o şartlar düşer, o şartlar var mı, yok mu kimse irdelemez. Ve buradan yapay sorunlar çıkar. Yani bunun hiçbir temeli yok, Türkiye'de temeli yok. CHP'de bu tartışılamaz. Çok nettir."

Bu konularda ilginizi çekebilir