Ala: 18 bin kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ala, gözaltına alınan kişi sayısının 18 bin 44 olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. 

Ala, şimdiye kadar yaşanan tüm darbelerde darbecilerin hedefi olan TRT'ye geçmiş olsun dileklerini iletti. 

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında son rakamların sorulması üzerine Ala, "Şu an itibarıyla gözaltına alınan sayısı 18 bin 44, tutuklu sayısı 9 bin 677, pasaportu iptal edilenlerin sayısı 49 bin 211 ve tabii çok çeşitli bakanlıklarda, her bakanlıkta, her kurumda bu yapıyla iltisaklı olan, bu yapının elemanı olan, bu yapıya üye olan kimselere de devlet görevinden el çektiriliyor, açığa alınıyor. Kimisinin, darbeyle ilişkisi olanların işine son veriliyor." diye konuştu.

"Millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir"

Silahlı Kuvvetler içinde işine son verilenlerin, atılanların aynı zamanda rütbelerinin de söküldüğünü hatırlatan Ala, rütbeleri milletin verdiğini, o rütbelerdeki kişilerin milletin iradesinin temsil edildiği yeri bombaladığını anımsattı. Ala, "Bu, insanın göğsünü daraltıyor. Böyle bir şey olabilir mi, bu kadar nasıl alçalabilir insanlar. İşte o Meclis oturdu, Meclis'in verdiği yetkiyle, kanun hükmünde kararnamelerle orayı bombalayan insanların oluşturduğu bu darbe girişimine katılanların rütbeleri söküldü. Millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir. O seviyeye indirdi, yani başladıkları yere geri döndürdü." değerlendirmesinde bulundu.

Askeri ortaokulların kapatılması

Askeri ortaokulların kapatılmasının bir boşluk oluşturup, oluşturmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Ala, şöyle konuştu:

"Boşluğu şimdikiler doğuruyor, bunun varlığından ne olur ki. O okullar tamamen ele geçirilmiş, ülkeye problem üretir hale gelmiş, sorular çalınıyor, milletin bütün evlatlarının hakkı yeniyor, orası olsa ne olacak? Kapatılacak oralar. Milletin çocukları, kendi ailelerinin yanında, toplumun içerisinde lise mezunu oluyor değil mi? Bizim dünya kadar lise mezunumuz var. Liseyi normal bitirecek, üniversiteyi normal bitirecek, alacağız oradan memleket evlatlarını yetiştireceğiz. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı yapacak. Yetiştirip biz Sahil Güvenlik'te, Jandarma'da istihdam edeceğiz. Milli Savunma da yetiştirecek, Genelkurmay'a, orduya verecek. Ordu da onları istihdam edecek. Sonra da general olacak seviyeye geldiği zaman da milletin iradesini temsil edenler terfilerine karar verecek ve atamalarını yapacak."