Altın ham petrol ile birlikte kazandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta altın, günbegün yükselen bir grafik çizdi. Ortadoğu'da Yemen'nin bombalanmasının bir tezahürü olarak yatırımcıların hisse senedinden çıkarak altına yönelmeleriyle sarı maden 1219 dolar/ons'a kadar ulaştı. Haftayı 1198 dolar/ons seviyesinden yüzde 1.38 getiriyle kapatan altına gümüş yüzde 1.98 ve platin yüzde 0.3 ile eşlik etti ancak paladyum yüzde 0.48 kayıpla ayrıştı. 

Yeni haftaya 1184 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, ABD Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmeyi erteleyeceğine dair beklentilerini biraz daha fiyatlayan yatırımcılarla 1190 dolar/ons'u aştı. Salı günü ABD’nin konut satışları pozitif açıklanırken, TÜFE verisi de beklentilerin üzerinde açıklandı. Altın, 10 dolarlık satış yemek durumunda kalsa da 1190 üzerinde tutunabildi. Hafta ortasında altın, jeopolitik sorunlardan dolayı alım gördü. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin maalesef Yemen’i bombalaması, yatırımcıları güven arayışıyla birlikte altına yönlendirdi. 1200 dolar/ons psikolojik destek seviyesinin kırılmasıyla perşembe günü bir miktar daha alımları karşılayan altın, 1219.76 dolar/ons'la en iyi fiyatını kaydetti. Bu seviyede tutunamayarak, elini güçlendiren dolar karşısında geri çekildi. Aynı gün, ABD’nin işsizlik başvuruları, beklentilerden iyi açıklanarak altının düşüşünü hızlandırdı. Son işlem günü, ağırlıklı olarak 1200 dolar/ons'un altında seyreden altın, haftalık seansı yüzde 1.2'lik getiriyle kapattı. Kıymetlilerden yalnız paladyum ekside kalırken, dolar yüzde 0.3 kayba uğradı. Orta Doğu’daki sıkıntılar, ham petrol yüklemelerini de tehlikeye sokacak gibi gözüküyor. ABD’nin Enerji Departmanından açıklanan ham petrol stok raporunda 8 MN varil üzerinde stok fazlası olmasına rağmen, Nymex, geçtiğimiz hafta yüzde 8.26 yükseldi. Brent yüzde 5.5 ile onu takip etti.

Altında bu haftaki beklentimiz düşüş yönünde. Jeopolitik gerginlikte tansiyonun gevşemesi ve yatırımcıların son dönemdeki yükselişle ilgili olarak kar satışına yönelmeleri, altının kritik 1180 destek seviyesinin altına geri çekilmesine neden olabilir. Altın, güçlü dolar karşısında, daha temel bir desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu da altın talebinin artarak fiziki alımların gerçekleşmesi ile oluşacak.