Altın ve euro, doları 'mat' etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta altın oldukça iyi bir performans sergiledi. ABD’nin pek parlak olmayan ekonomik verilerinin ekonominin gücüne dair endişeleri körüklemesi ve daha fazla faiz artışı olacağına dair şüpheye sebep olması, doların erimesine neden olurken altın pozitif fiyatlanıyor. Dolardaki zayıflık, diğer kıymetli madenlerle birlikte, temel metalleri de güçlendirdi. Altın, 1173 dolar/ons'a kadar tırmanarak haftayı yüzde 4.93 getiriyle tamamlarken, gümüş yüzde 4.97, platin yüzde 4.42 değerlendi.

Altın haftaya 1118 dolar/ons seviyesinden alımlarla başlayarak fiyat bandını 1120-1130 dolar/ons aralığına oturtarak hafta ortasında kadar bu seviyeyi korudu. ABD’de hisse senetlerinde, ham petroldeki sert düşüşten etkilenirken, diğer yandan ülkenin önde gelen firmalarından EXXON Mobil, 10 seneden fazla bir süredir ilk kez, en düşük çeyrek bazlı kar beklentisini açıkladı. Bilançoların açıklandığı bu dönemde sermaye harcamalarındaki düşüş dikkat çekiyor. Özellikle darbe alan enerji sektöründen kaynaklanan bu düşüş diğer sektörlere de sirayet etti. Yatırımcıların kağıt piyasalarından biraz olsun uzaklaşmalarıyla altın güç kazanan altın özellikle hafta ortasında ivme kazandı. ABD'nin beklentileri karşılayamayarak ciddi derecede düşük gelen ISM imalat dışı endeksi, altının ekmeğine yağ sürdü. Rezerv paranın da negatif fiyatlanmasına neden olan veriler, ABD borsalarında baskı yaratırken, altının cazibesini artırmış oldu. Diğer yandan özel sektör istihdam rakamları 195K beklentiye karşılık 205K açıklandı. Bu pozitif veri gölgede kalırken, altın hızla 1146 dolar/ons’a kadar yükseldi. Perşembe günü ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları 8K daha artarken, fabrika siparişleri beklentilerden fazla düşüş kaydetti. Bu veri ile alakalı tüm revizyonlarda da aşağı yönde güncelleme kaydedilmesi, altın alımlarına ivme kazandırdı ve maden son 3.5 ayın zirvesini 1157.50 dolar/ons ile kaydetti. Diğer yandan euro/dolar paritesi 1.1239 seviyesine uzandı. Cuma günü ABD'nin tarım dışı istihdam raporu altının yukarı yönlü hareketini destekledi. Beklentileri karşılayamayarak hayal kırıklığı yaratan istihdam raporu sayesinde altın 1173 dolar/ons'a kadar tırmanarak yatırımcısına yüzde 4.93 kazandırırken, diğer kıymetliler de altına eşlik etti. Doların haftalık kaybı ise yüzde 2.96'yı buldu.

Altında direnç seviyesi olan 1163 dolar/ons'un kırılmasıyla madenin yükseliş trendine girdiğini söylemek mümkün. Bu seviyeden alım yapacak kısa vadeli traderların kazanması muhtemel. 1200 dolar/ons psikolojik seviyesinin hemen yukarısından kar satışlarıyla gevşemesi muhtemel olan altın  bu hafta içinde kapalı olacak Asya piyasalarından ötürü pek dalgalanmayabilir.