Altın yine 'U' dönüş yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS - TROY

Geçtiğimiz hafta yine zor bir seans yaşayan altın, günden güne kan kaybederek son 3.5 ayın en kötü seviyesi olan 1157 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. ABD'nin beklentileri karşılayamayan tarım dışı istihdam verisinin yardımıyla bu kritik dönemeçten dönen altın haftayı 1170 dolar/ons'tan kapatarak yüzde 0.6 kırmızıda kaldı. Gümüş de altını takip ederken, paladyum yüzde 0.5'lik artış ile ayrıştı.

Seansa 1174.80 dolar/ons’tan başlayan altın Asya’da 1188 dolar/ons’a kadar yükseldi ancak bu seviyede tutunamadı ve sonrasında gün boyu satışa maruz kaldı. Altının Yunanistan’daki kötü durumundan etkilenerek güvenli liman alımlarını karşılaması ve euronun zayıflaması beklenirken, tam tersi oldu. Euronun yükselişinin perde arkası tam tespit edilemezken, Bölge parası dolar karşısında 1.12780’e kadar yükseldi. Salı günü Haziran’ın son günü olması itibariyle kapanan pozisyonların getirdiği teknik satışlar altını zorlarken, Euro/dolar paritesi dolar lehine aşağı yöneldi. Hafta ortasında altın, ABD’den gelen pozitif istihdam rakamları ve güçlü doların etkisiyle geri çekilmeye devam etti. Diğer yandan, Yunanistan Başkanı’nın kendilerine sunulan kurtarma paketindeki birçok maddeyi kabul etmeye hazırlandığı yönündeki rapor, hisse senedi piyasalarına ivme kazandırırken, altının ise cazibesini gölgeledi. Perşembe günü Avrupalı yatırımcıların sert alımlarıyla 1157 dolar/ons'a kadar yuvarlanan altını, ABD'nin Tarım Dışı İstihdam rakamları omuzladı.  Büyük bir hevesle beklenen veri,  beklentileri karşılayamayınca altın, toparlanarak tekrar 1170 dolar/ons'a ulaştı. Son gün ABD piyasalarının kapalı olmasından dolayı pek hareket etmeyen altın, haftayı 1168 dolar/ons'tan tamamlayarak yüzde 0.6 kırmızıda kaldı ve gümüş de yüzde 0.7 ile onu takip etti. 

Aslında altından beklenen, Yunanistan’da süre gelen ve Avrupa piyasalarını da etkileyen kriz/anlaşmazlık ortamında alımları karşılayarak 1200 dolar/ons üzerinde işlem görmesiydi. Ancak altın, uzmanları da şaşırtarak adeta Yunanistan’ı yok saydı. 'U' dönüşünün ardından hala şansını devam ettiren altın bu hafta yerini sağlamlaştırabilir.