Anadolu şehirlerinin hazineleri henüz görücüye çıkmadı

Emel Elik, "Turizm faaliyetleri kıyılarda yoğunlaşıyor. Oysa Anadolu’nun kadim şehirleri, keşfedilmeyi bekleyen hazineleri henüz görücüye çıkmadı" diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-015.png

Elit World Otelleri hızlı ama emin adımlarla büyüyen bir yerli oteller zinciri. İlk otelini 1976 yılında Van’da açan Elit Turizm Yatırım’ın, Elite World markasıyla turizme girişi 2002 yılında Beyoğlu Talimhane’de açtığı otelle oldu. Dört yıldızlı Elite World Prestige Otel’in ardından 2008’de Talimhane’nin ilk beş yıldızlı oteli olan Elite World İstanbul Otel’i açıldı. Van’da Eylül 2012’de açılan beş yıldızlı Elite World Van Otel’ini, iki yıl sonra yine İstanbul’daki dördüncü otel olan Elite World Business Otel izledi. Marmaris İçmeler’de açılan Elite World Marmaris Otel, zincirin ilk ve tek resort oteli. Elite World Marmaris Otel 1 Haziran’da hizmet vermeye başlayacak. Marka aynı zamanda, St. Petersburg’da geçen yıl biri beş, diğeri dört yıldızlı olmak üzere iki otelin inşaatına başlamış durumda. 

Elite World Oteller Zincirinin Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik, aynı zamanda zincirin Satış ve Pazarlama Direktörü. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun olan Elik, mesleğe 2002 yılında Elite World Oteller zincirinin ilk halkası olan Elite World Prestige Otel’de başlamış. Elik, mesleğinin yanı sıra aynı zamanda Türk Eğitim Gönüllüleri ve Yüksek Tepe Kültür Derneği’nin de gönüllüleri arasında. 

Şehir otelciliğinde büyümeye odaklandık 

Sektörün genç bir yöneticisi olarak, Emel Elik’e hem projelerini sorduk, hem de sektörün geleceğini değerlendirmesini istedik. İşte yorumları: “Turizmin dünyadaki olumlu gelişimi ve büyümesine inanan bir şirket Turizmde klasik pazarlama, yerini mobil pazarlamaya bırakıyor Otellerin müşteri malzemeleri, servisler ve dekorasyon konularında müşteriyi çekici ve tekrar geri gelmesini sağlayıcı girişimleri arttı. 2014 yılı konaklama endüstrisi için kuvvetli bir yıl oldu. Rekabette öne çıkabilmek ancak müşteri taleplerini doğru okuyarak ve trendler konusunda üstünlük sağlayacak girişimlerde bulunarak mümkün. Global bazda otelciliğin yakın geleceğine ışık tutacak trendleri; yeni nesil konuk istekleri, sosyal sorumluluk projeleri ve çevreyi koruma bilinci, yeni nesil ödeme sistemleri, kişileştirilmiş hizmet, müşteri sadakatini ödüllendirme, sağlık ve wellness uygulamaları olarak sıralayabiliriz. Turizmde klasik pazarlama devri yerini mobil pazarlamaya bırakıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu şekilde olacak. olarak şunu söyleyebiliriz ki İstanbul, turizm sektöründe gelişim potansiyeli en yüksek pazarlardan biri. Bu yüksek pazarda yerimizi hızlı ama emin adımlarla büyüyen yerli bir oteller zinciri olarak konumluyoruz. Devreye girecek otellerimizin yanı sıra İstanbul başta olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında yeni otel yatırımlarına devam edeceğiz. Kongre ve toplantı turizmini hedefl ediğimiz için, öncelikle şehir otelciliğinde büyümeye odaklandık. Ancak haziran ayında Marmaris İçmeler’deki yatırımımız ve yurtdışında hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüğümüz yeni yatırımlarımız ile markalaşma sürecimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Giderek daha çok tercih edilen bir iş oteli olma başarımızda, iş dünyasının ihtiyaçlarını doğru tespit etmemiz ve misafir memnuniyetine verdiğimiz önem yatıyor. Elite World Otelleri olarak dünyanın önemli uluslararası otel zincirlerinden ‘’Luxe Worldwide Hotels’’in üyesi ve THY Miles&Smiles program ortakları arasında yer alıyoruz. Dolayısıyla hizmetimiz ve kalitemiz de dünya standartlarında denetime tabi tutuluyor.” 

Önümüzdeki 4 yılda 5 yeni otel açacağız

“Önümüzdeki dört yılda beş yeni Elite World Otel’i hizmete sunmuş olacağız. Bu şekilde dokuz otele ulaşmış olacağız. Toplamda 490 milyon dolarlık bir yatırım ile hayata geçirilecek yeni oteller ile zincirin yatak kapasitesi 4 bin 966’ya, grubun toplam istihdamı da bin 765’e yükselecek. 25 milyon dolar yatırım ile Elite World Otelleri’nin ilk resort yatırımı olan Elite World Marmaris Otel’i İçmeler’de bu haziran ayında açıyoruz. Elite World Marmaris, 93 odalı adult konseptte olacak. Yine 2014 yılında çalışmalarına başladığımız ve 120 milyon dolar yatırım yaptığımız İstanbul Basın Ekspress Yolu'ndaki Elite World Europe Otel, grubun en büyük kapasiteye sahip oteli olacak. Toplam 401 odalı bir kongre oteli olacak olan Elite World Europe Otel, 1 Mart 2016’da hizmete girecek. 

Ayrıca bu yaz İstanbul Maltepe’deki arazimizde 350 odalı Elite World Asia Otel’in inşaatına başlıyoruz. 115 milyon dolarlık bir yatırım olan bu otel 2017 yılında açılacak. Ayrıca geleceğinin çok parlak olduğuna inandığımız St. Petersburg’da geçen yıl iki arazi almıştık. Biri beş, diğeri dört yıldızlı olmak üzere iki otelin inşaatına başladık. Onların açılışı da 2018’in ilk yarısı olacak. St. Petersburg’daki 700 odalı beş yıldızlı Elite World St. Petersburg Moskovsky, 145 milyon dolarlık, 180 odalı dört yıldızlı Elite World St. Petersburg ise 85 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçecek.” 

Ürün ve pazar çeşitlendirilmesi gerekli 

“Uluslararası turizm alanında hızla büyüyen Türkiye, bugün dünyada ilk on ülke arasında yer alıyor. İç turizm ve yurtdışına yönelik turizm hareketlerinde de dikkate değer gelişmeler kaydettik. Ancak yine de ülkemizdeki turizm hareketlerinin yüzde 70’ini aşan kısmı dört kentimizde; İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla'da gerçekleşiyor. Turizm faaliyetleri kıyılarda yoğunlaşıyor. Oysa Anadolu’nun kadim şehirleri, keşfedilmeyi bekleyen hazineleri henüz görücüye çıkmadı. Bu hazinelerimizin de doğru planlamalar ve sürdürülebilirlik esasları çerçevesinde dünya turizm pazarına sunulması gerekiyor. Bence yapılması gerekenlerden birisi ürün çeşitlendirilmesi. Bunu pazar çeşitlendirilmesi ve yeni pazarlar yaratılması, devletin yatırımları ve pazarlamayı desteklemesi, harcama potansiyeli yüksek, üst gelir grubundan turistleri çekecek aktiviteler oluşturulması gibi unsurlar takip ediyor.”

St. Petersburg’dan sonra Viyana, Budapeşte ve Münih’e yöneleceğiz 

“Zincir olarak Türkiye’deki yatırımlarımızı Van’daki otelimiz hariç İstanbul’a yoğunlaştırdık ve bu yatırımlar ile bizim açımızdan İstanbul’a yatırımın yeterli olacağı kanaatine vardık. Türkiye konjonktürel olarak hızla değişen bir ülke, her an her şey olabilir. Dolayısıyla bir şirketin tüm yatırımlarını aynı kefeye koymaması lazım. Biz de iki buçuk yıl önce yönümüzü yurtdışına çevirdik. Bir buçuk yıl Londra, Münih, Berlin, Viyana, Rusya gibi ülke ve kentlerde araştırma yaptık. Sonunda ilk yatırımı Rusya’da ve geleceğinin çok parlak olduğuna inandığımız St. Petersburg’ta yapmaya karar verdik. Orta Avrupa’da ise Viyana, Budapeşte ve Münih’e yöneleceğiz.”

Turizmde klasik pazarlama, yerini mobil pazarlamaya bırakıyor

Otellerin müşteri malzemeleri, servisler ve dekorasyon konularında müşteriyi çekici ve tekrar geri gelmesini sağlayıcı girişimleri arttı. 2014 yılı konaklama endüstrisi için kuvvetli bir yıl oldu. Rekabette öne çıkabilmek ancak müşteri taleplerini doğru okuyarak ve trendler konusunda üstünlük sağlayacak girişimlerde bulunarak mümkün. Global bazda otelciliğin yakın geleceğine ışık tutacak trendleri; yeni nesil konuk istekleri, sosyal sorumluluk projeleri ve çevreyi koruma bilinci, yeni nesil ödeme sistemleri, kişileştirilmiş hizmet, müşteri sadakatini ödüllendirme, sağlık ve wellness uygulamaları olarak sıralayabiliriz. Turizmde klasik pazarlama devri yerini mobil pazarlamaya bırakıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu şekilde olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir