Ari işletmeye özel teşvik talebi

Geçtiğimiz yıl İzmir’de kurulan Türkiye Ari ve AB Onaylı Süt Üreticileri Derneği, ari ve onay belgeli çiftlik sayısını artırıp, hayvancılığın gelişmesine katkı sunmak için kolları sıvadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Geçtiğimiz yıl İzmir’de kurulan Türkiye Ari ve AB Onaylı Süt Üreticileri Derneği (ARİSÜD), ari ve onay belgeli çiftlik sayısını artırıp, hayvancılığın gelişmesine katkı sunmak için kolları sıvadı. İzmir’deki 11’i AB onaylı olmak üzere toplam 49 ari işletmeyi ve Manisa’daki 20 ari çiftliği bünyesine katarak örgütsel yapısını güçlendiren dernek, Türkiye genelindeki 600 ari işletmeye hizmet vermeyi hedefl iyor. Dernek üyeleri teşvik edici olması açısından hastalıktan ari işletmelere fazladan destek verilmesini talep ediyorlar. 

ARİSÜD Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kırkpınar, Türkiye’de hastalıktan ari işletme sayısını artırmak için yola çıktıklarını söyledi. Ari işletmelerin maddi ve manevi çok büyük sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Kırkpınar, hastalıktan ari ve AB onaylı işletmelere daha fazla destek verilerek cazibesinin artırılması gerektiğini savundu. Önerilerini bir proje halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunacaklarını belirten Kırkpınar, “Hayvan başına verilen desteği çok az buluyoruz. Ari ve onaylı işletme sayısını artırmak için diğer işletmelerden farklı destek verilmeli. Bu sayede ari onaylı işletmelere teşvik etmemiz daha kolay olur” dedi. 

Kırkpınar, süt üretiminde Türkiye’de lider olan İzmir’in fazla hastalıktan ari ve AB onaylı işletme sayısı açısından da ilk sırada olduğunu hatırlatarak, bu amaçla derneği İzmir’de kurduklarını söyledi. İzmir’de 11'i AB onaylı olmak üzere toplam 49 hastalıktan ari işletme bulunduğunu hatırlatan Kırkpınar, “Bunların hepsi üyemiz. Ayrıca Manisa’dan 20 üyemiz var. Türkiye geneline hizmet vermeyi hedefliyoruz. İzmir’deki ari işletmelerde 21 bin 767 tane hastalıktan ari büyük baş hayvan var. Bunların günlük süt kapasitesi 295 ton. İzmir, aynı zamanda 11 bin kayıtlı üyesi ile Türkiye’nin en büyük damızlık birliğini de bünyesinde bulunduruyor. Amacımız bunların en azından 40-50’sini ari işletme statüsüne kavuşturmak” diye konuştu. 

Ari işletme statüsünün önemine dikkat çeken Kırkpınar, “Halka sağlıklı et ve süt sunmak emek, yatırım, maddi ve manevi sorumluluk isteyen bir iş. Hayvancılığın AB standartlarına ulaşması arilikten geçiyor. Bir hastalıktan binlerce onbinlerce hayvan telef oluyor. Dolayısıyla diğer çiftlikler ari işletmeler için bir tehdit. Ari işletme sayısını ne kadar artırırsak bu riskleri de o kadar azaltmış oluruz. Bu bir milli mesele. Halkımıza sağlıklı ve kaliteli et ve süt ürünleri sunmak için elimizi taşın altına koyduk ve gönüllü olarak çalışıyoruz” dedi.

Türkiye genelinde 600 işletme var

81 ile ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren ARİSÜD Başkan Yardımcısı Ertan Encü de, Türkiye genelinde ari işletme sayısının yaklaşık 600 olduğunu belirterek, “Bazı illerimizde de derneğimize bağlı şubeler açmayı hedefl iyoruz. İzmir Türkiye’nin en büyük süt merkezi, şimdi de peynir merkezi olma yolunda ilerliyor. Büyük süt firmaları İzmir bölgesinde fabrika yatırımları yapıyor. İzmir çok önemli bir nokta olduğu için derneğin merkezi İzmir’de kuruldu. Trakya Türkiye’nin tek ari bölgesi. Tarım Bakanlığı’nın en büyük amacı ülkeyi ari yapmak. Dernek olarak bu hedefe ulaşmak konusunda elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi. Hayvanlarda iki tane bulaşıcı hastalığın insanlığı tehdit ettiğine dikkat çeken Encü, bunlardan bir tanesinin sığır tüberkülozu diğerinin ise brusella hastalığı olduğunu söyledi. Encü, ari işletmelerin Tarım Bakanlığı laboratuarlarında kan tahlillerinin 6 ayda bir yapıldığını hatırlatarak, “Ari çiftlik sayısı ne kadar artarsa hastalığın bulaşması riski o kadar azalır” diye konuştu.