Arjantin-Rusya enerji işbirliği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Enerjide işbirliği arayışı, dünyanın birbirine en uzak ülkelerinden olan Rusya ile Arjantin'i birbirine yaklaştırdı. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Rusya'ya yaptığı ziyarette, özellikle nükleer enerji ile doğal gaz ve petrol üretimi konusunda Rusya ile ilk adımda 5 milyar dolarlık işbirliği anlaşması imzaladı. Günümüzden 100 yıl önce dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında ilk sıralarda yer alan Arjantin, halen Güney Amerika'nın sayılı ekonomilerinden biri olma konumunu koruyor.

Rusya, Arjantin'de gerek petrol arama ve doğal gaz çıkarma konusunda Rus teknolojisin, Arjantin'e satma yanında, Arjantin'de halen işletilmekte olan nükleer santral konusunda da bilgi ve deneyim aktarımı yapacak. Bunun yanında ikili, karşılıklı alışverişte, kendi paralarını da kullanma çabalarını hızlandıracaklar. Rusya ile Arjantin arasındaki ticaret hacmi son 10 yıl içinde tam 3.5 kat artış göstermesine karşılık, dünya ekonomisinde yaşanan küresel kriz nedeniyle, geçtiğimiz yıl ciddi bir düşüş göstermişti. Rusya ile yapılan yeni ekonomik anlaşmaların, özellikle tarım ve bunun başında da et ile et ürünleri ihtiyacı yüksek olan Rusya'ya önemli bir ihracat kapısı oluşturması bekleniyor. Bu yeni pazara giriş, Türkler açısından da Rusya’da yeni bir rakiple karşılaşma sorununu doğuracak ve ihracatçılarımızı zorlayacak bir etken oluşturabilecek. Birbirlerini resmen 130 yıldan bu yana resmen tanıyan Rusya ile Arjantin, sadece ticari anlamda değil, askeri anlamda da desteklemek yönünde adımlar attılar. Kişi baş gelirin ortalama 22.000 (yirmi iki bin) dolar olduğu Arjantin, içerdeki gelir dağılımdaki adaletsizlikler yanında, sürekli yaşanan ekonomik krizler ve sosyal çalkantılarla boğuşmayı sürdürüyor.

1982 yılında, kıyılarına çok yakın olan Islas Malvınas (Falkland) adaları nedeniyle, İngiltere ile ciddi bir savaş yaşayan Arjantin, henüz bu sorununu çözebilmiş değil. Malvinaslar, bu ülkenin hem iç hem de dış politikasında, en önemli sorunlarından birini oluşturmaya devam ediyor. Bunların yanında halen devlet başkanlığını sürdüren Fernandez'in yönetimdeki katı ve otoriter tutumu, bir başka huzursuzluk kaynağını oluşturuyor.

Dünya'ya ağırlıklı olarak tarım ürünleri satan bu ülkede tarım milli ekonomide yüzde 10'lar oranında yer almasına karşılık, modern sistemlerin uygulanması sayesinde, büyük bir verimlilikle işletiliyor. Ülkede sanayi yüzde 19 ve hizmetler sektörü ise yüzde yaklaşık 60 oranında bir pay alıyor. Arjantin'in günümüzdeki en büyük sorunlarından birini de işsizlik ve dış borçlar oluşturuyor...