Bernanke borçlanma tavanı konusunda uyardı

Fed Başkanı, ABD'nin borçlanma tavanın yükseltilmesinin uluslararası kredi notu olan "AAA"nın kaybı anlamına geleceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD'de 14,3 trilyon dolar olan borçlanma tavanının yükseltilmemesinin, ülkenin kredibilitesine olan güvenin kaybı riskiyle sonuçlanabileceğini söyledi. 

Bernanke, yaptığı açıklamada, borçlanma limiti konusunda hızlı bir çözüm yokluğunun, ABD'nin "AAA" olan kredi notunun kaybına yol açabileceğini, ABD Dolarının rezerv para birimi olarak özel statüsünün zarar görebileceğini ifade ederek, ülke borçlarının ödenmesinde kısa bir gecikmenin dahil finansal piyasalarda ve ödemeler sisteminde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Fed Başkanı Bernanke, borçlanmayla ilişkili ödemelerin yapılıp diğer birçok kamu ödemesinin ertelenmesinin de ABD hazine kağıtlarının güvenliğiyle ilgili kaygılar yaratabileceğini kaydetti. 

ABD'nin 14,3 trilyon dolar olan borçlanma limitini 2 Ağustos'a kadar artırması gerekiyor. Borçlanma tavanının yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık bir artışın gerekli olduğu hesaplanıyor.

Bütçe görüşmelerine, dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in katılımıyla yeniden başlandı. Görüşmelerde, borçlanma limiti artırılarak, harcamalarda kesinti yapılması için anlaşmaya varılmasına çalışılıyor.

Öte yandan, Bütçe Ofisinin tahminlerine göre, 30 Eylül'de biten mevcut mali yılda ABD'nin bütçe açığı 1,4 trilyon dolara ulaşacak.

Bernanke, güvenilir uzun dönemli bir planın, bütçe açığının toplam ekonomiye oranını dengede tutabileceğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir