Bilişimin büyüklüğü 69,4 milyar lira oldu

TÜBİSAD "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Yılı Pazar Verileri"ne göre sektörün büyüklüğü TL bazında yıllık yüzde 12,1 artışla 69,4 milyar liraya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Yılı Pazar Verileri"ne göre sektörün büyüklüğü geçen yıl TL bazında yıllık yüzde 12,1 arttı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün büyüklüğü, 69,4 milyar liraya ulaştı.  

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİSAD'ın 2011 yılından bu yana düzenli olarak hazırladığı "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri" raporunun 2014 edisyonu, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan, Context CEO'su Howard Davies, TOBB Telekomünikasyon Meclisi Temsilcisi ve proje danışmanı Deloitte Türkiye'nin ortağı Tolga Yaveroğlu, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş'ın katıldığı toplantıyla paylaşıldı. 

Açıklamada yer alan bilgilere göre, çift haneli büyüme performansını istikrarlı bir şekilde sürdüren sektör, 2014 yılında yüzde 12,1'lik büyüme ile 69,4 milyar lira büyüklüğe ulaştı. Sektör, Türkiye ekonomisine 103 bin kişilik istihdam ve 1,34 milyar lira ihracat geliri sağlıyor. 

Toplantıda konuşan, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, 2014 yılında küresel ekonominin genel seyrinin, döviz kurlarındaki hareketliliğin, yerel dinamiklerin ve tüketici finansmanına yönelik düzenlemelerin tüm sektörleri, özellikle de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü etkilediğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Sektör bu ortamda büyümeye devam etti. Teknoloji kullanımı, tüm iş kollarına katma değer sağlamanın yanı sıra Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü kendi büyümesiyle Türkiye'nin ekonomik performansına da doğrudan değer kattı. Küresel streslere dirençli ekonomik büyüme istikrarı hedefleyen ülkemizde, teknoloji üretimi, bilişim ve inovasyonla büyüme odağının ekonomi politika ve öncelikleri arasında giderek daha önemli bir konum kazanması bizleri sevindiriyor. Çift haneli büyüme ivmesini sürdüren bilişim sektörü, ekonominin geneline yayılan çarpan etkisi ile kendisine atfedilen bu önemi fazlasıyla hak ediyor. Proje paydaşlarımızla birlikle sorumluluk alarak ve kaynak ayırarak hazırladığımız, sektörünün nabzını tutan bu rapor, bu açıdan son derece değerli. Sektörün ilgisi ve çalışmanın tüm kamu raporlarında referans olarak kullanılmasından aldığımız güç ile her geçen yıl çalışmamızı bir üst seviyeye taşıyoruz." 

"En yüksek büyüme yüzde 12,3 ile yazılım ve donanım kategorisinde gerçekleşti" 

Toplantıda Mustafa Çağan'ın detayını paylaştığı rapora göre, 69,4 milyar liraya ulaşan toplam sektör büyüklüğünü, 48,9 milyar lira ile iletişim teknolojileri, 20,4 milyar lira ile bilgi teknolojileri oluşturdu. 2013 yılına göre en yüksek büyüme yüzde 12,3 ile bilgi teknolojilerinin yazılım ve donanım kategorisinde gerçekleşti. Böylece, yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı, arzu edilen dağılım doğrultusunda yüzde 30 seviyelerine ulaşmış oldu. 

Sektörün, toplam ihracat rakamı 1,34 milyar liraya ulaştı. Toplam ihracatın yarısından fazlası 800 milyon lira ile yazılımdan geldi. Bu da yazılım kategorisindeki cironun yüzde 12,7'lik kısmının, ihracattan elde edildiğini gösteriyor. Ankete katılan firmalara göre, en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Azerbaycan başta geliyor. Azerbaycan'ı Almanya, Türkmenistan, Amerika, Hollanda ve İngiltere takip ediyor. Sektörün sağladığı istihdam, bu yıl 2 bin 500 artışla 103 bin oldu.  

Ankete katılan firmalar, 2015 yılında sektörde yüzde 11 ile 15 arasında bir büyüme beklediklerini ve büyümede Ar-Ge yatırımı ve inovasyonun en önemli faktör olacağını belirtti. Diğer yandan araştırma sonuçlarına göre sektörde yer alan şirketler, 2015 yılı için kamu alımlarının büyümede olumlu etkisinin olacağını düşünüyorlar. 

Bu konularda ilginizi çekebilir