Blok trenlerle yılda 20 bin araç taşınacak

Bremen-Köseköy ve Schwertberg-Tekirdağ Limanı arasında her biri 204 araç kapasiteli blok trenler çalışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ / ANKARA

Türkiye ile Almanya ve Avusturya arasında trenle otomobil taşımaları başladı. TCDD Yük Dairesi Başkanlığı ile DB Schenker ve Rail Cargo arasında yürütülen ortak çalışmalar sonucu Almanya (Bremen)-Köseköy ve Avusturya (Schwertberg)-Tekirdağ Limanı arasında otomobil taşımaları başlatıldı. 204 araç taşıma kapasitesine sahip blok trenlerle yılda 20 bin araç taşınacak. 

Türkiye ile Almanya ve Avusturya arasında otomobil taşımacılığı başlatıldı. Almanya’dan Köseköy’e, Avusturya’dan ise Tekirdağ Limanı’na gelen 204 araç taşıma kapasitesine sahip blok trenlerle yılda 20 bin araç taşınacak. Deneme seferleri başarıyla gerçekleştirilen trenlerle Mercedes otomobilleri Almanya’dan Köseköy’e, BMW otomobilleri ise Avusturya’dan Tekirdağ Limanı’na taşınacak. Önümüzdeki günlerde yine Almanya-Türkiye (Köseköy) arasında karşılıklı olarak Hyundai otomobil taşımaları başlatılacak. Türkiye ile Fransa arasında 2015'te blok konteynerlerle oto yedek parçası taşımaları başlatıldı. Haftada 4 gün karşılıklı olarak işletilen trenle Fransa’nın Noisy şehrinden Derince’ye Mega Swap konteynerlerle oto parçası taşınıyor. 

Türkiye-Rusya tren feri hattı 

Samsun Limanı'nda kapak atma rampası, dolfen ve boji değiştirme tesisi bağlantı yolları inşaatı tamamlanarak Türkiye’nin Samsun, Rusya’nın Kavkaz Limanları arasında kurulan tren feri hattı ile kombine taşımacılık başlatıldı. Bugüne kadar 106 sefer yapılarak, 119 bin 505 ton yük taşındı. Avrupa ile Asya arasında karşılıklı demiryolu taşımacılığı ile Derince ve Tekirdağ limanlarında demiryolu-denizyolu ulaşım bağlantısını veya kombinasyonunu sağlamak için gerekli feribot, feribot rıhtımı, işletme izinleri ve liman yatırımları tamamlanıp Derince ve Tekirdağ arasında tren feri işletmeciliği yeniden başlatıldı. Bugüne kadar gerçekleştirilen 225 seferde 97 bin 13 netton yük taşındı.

Viking Treni 'nin rotası Türkiye’ye uzatılacak

Baltık Denizi ile Karadeniz arasında Klaipeda, Odessa ve İliçevski limanlarını demiryolu ile birleştiren kombine taşımacılık projesi Viking Treni’nin Türkiye’ye uzatılması için çalışma yapılıyor. Viking Treni ile Litvanya’dan Ukrayna’nın Odessa/Ilyichevsk Limanı'na gelen konteynerlerin Karadeniz üzerinden gemi ile Haydarpaşa veya demiryolu bağlantısı olan diğer limanlara taşınması modeli geliştirilerek bu yılın şubat ayında ilk taşıma gerçekleştirildi. Viking Treni ile TRACECA koridoru üzerinden Avrupa’nın en kısa yoldan Ortadoğu ve Asya’ya bağlanması hedefleniyor. Viking Treni’nin, Türkiye üzerinden demiryolu ile Akdeniz, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya bağlantısı sağlanabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir