Borsa İstanbul’da gong kadın erkek eşitliği için çalıyor

"Eşitlik için Borsa Zilinin Çalınması" etkinliğinin hedefi toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılmasına ve kadınların ekonomik alanda güçlenmesine katkıda bulunmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Borsa İstanbul ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative- SSE) iş birliğiyle kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi konularında farkındalık yaratmak amacıyla bugün Gong Töreni düzenliyor. 

Borsa İstanbul gibi, Bombay, Mısır, Nasdaq, Nijerya, Santiago, Stokholm ve Varşova borsalarında Mart ayının ilk haftası boyunca açılış veya kapanış gong törenlerinde gerçekleştirilecek olan “Eşitlik için Borsa Zilinin Çalınması” (“Ring the Bell for Equality”) etkinliğinin hedefi toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılmasına ve kadınların ekonomik alanda güçlenmesine katkıda bulunmak. Etkinlikler, 1995 yılında 189 ülke tarafından onaylanan ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi için bir yol haritası belirleyen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 20’nci yıl dönümü çerçevesinde gerçekleştiriliyor. 

Sürdürülebilir Borsalar Girişimi Kurucu Üyesi Borsa İstanbul da bu kapsamda Türk iş dünyasının ve sermaye piyasalarının diğer aktörlerinin konuya dikkatini çekmek amacıyla düzenlenecek gong törenine ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi işbirliğiyle ve Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenecek gong töreni bugün piyasaların açılış saati olan 09.15’te Borsa İstanbul Fuayesi’nde gerçekleşiyor. 

Dünya çapında 860’dan fazla imzacısı var 

Kadının Güçlenmesi Prensipleri, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden birisi. 

2010 yılında UN Global Compact ve UN Women ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum gWenelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. 

WEPs, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istiyor. Dünya çapında 860’dan fazla imzacısı bulunan WEPs’e Türkiye’den 23 şirket imza attı.

Kadının güçlenmesi prensipleri

1. Cinsiyet Eşitliği İçin Üst Düzey Kurumsal Liderlik Sağlanması 
2. Tüm Kadın ve Erkeklere İşte Adil Davranılması, İnsan Haklarına ve Ayrım Yapmama İlkesine Saygı Gösterilmesi, Bu İlkelerin Desteklenmesi 
3. Tüm Kadın ve Erkeklere Sağlık, Güvenlik ve Refah Sağlanması 
4. Kadınların Eğitim, Kurs ve Profesyonel Gelişim İmkanlarıyla Desteklenmesi 
5. Kadınları Güçlendiren Girişimci Gelişimi, Tedarik Zinciri ve Pazarlama Yöntemlerinin Uygulanması 6. Toplumsal İnisiyatifler ve Destekler Aracılığıyla Eşitliğin Teşvik Edilmesi 
7. Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması İçin Gelişimin Ölçülmesi ve Halka Açık Raporlanması