Bulut ve nesnelerin interneti Türkiye için büyük fırsat

Türkiye’nin Microsoft için son 5 yılda en hızlı büyüyen pazarlardan olduğunu söyleyen Microsoft International Başkanı Jean-Philippe Courtois, şirketlerin büyümelerini sürdürmeleri için bulut teknolojisinden daha fazla yararlanması gerektiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEVGİ DEMİRKALE

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft, bulut bilişim ve mobilite üzerinden yeniden şekillendirdiği büyüme stratejisini, geçtiğimiz yılbaşında atanan CEO’su Satya Nadella liderliğinde uygulamayı sürdürüyor. DÜNYA gazetesine açıklamada bulunan Microsoft International Başkanı Jean-Philippe Courtois, “Şirket olarak kendimizi yeniden keşfetme süreci yaşıyoruz. Yeni CEO’muz öncülüğünde hem bireylere hem de kurumlara güç katacak bir strateji oluşturduk. Böylece kurumlarda üretkenliği desteklemek istiyoruz. Bunu, üç alanda sunduğumuz çözümlerle gerçekleştirmeyi hedefl iyoruz. Bunlardan ilki; mobil cihazlardan daha büyük ekranlı bilgisayarlara kadar, çok geniş bir çerçevede kullanıcılara muhteşem bir deneyim ve performans sunacak olan Windows 10. İkinci olarak, iş süreçlerinde üretkenliği artıran, bulut tabanlı platformumuz Office 365. Son olarak da dünyanın en güvenli ve en akıllı bulutunu sunarak şirketlerin büyümelerini hızlandırmayı amaçlıyoruz” dedi. 

Türkiye’nin Microsoft için son beş yılda en hızlı büyüyen pazarlardan biri olduğuna söyleyen Courtois, şirketlerin büyümelerini sürdürebilmeleri için üretkenliği ve inovasyonu sağlayacak bulut bilişim ve mobil çözümlerden daha fazla yararlanılması gerektiğine vurgu yaptı. Courtois, “Önümüzdeki dönemde ne olacağına ilişkin özellikle KOBİ tarafında bazı soru işaretleri var. Oysa ki, küçük işletmelerin büyümelerini sağlayacak birçok imkan var. Buna iyi örneklerden biri Simit Sarayı. Dünyadaki operasyonlarını birbirine bağlamak için bulut teknolojisini kullanmaya başlayan Simit Sarayı, satın almak zorunda kalmadığı bir altyapıya geçti. Böylece tüm çalışanlarını birbirine inovatif bir şekilde bağlamış oldu. Tüm KOBİ’ler bu imkandan yararlanabilir” şeklinde konuştu. 

4 milyon Türk öğrenciye Office 365 

Courtois’e göre Türkiye için fırsat yaratan alanlardan bir diğeri de, ‘Nesnelerin İnterneti’ olarak ifade edilen ve nesnelerin birbiri ile etkileşim kurabilmesini sağlayan teknoloji alanı. Mayıs ayı başında ABD’de düzenledikleri Ignite Konferansı’nda tanıttıkları, bulutta iş zekası becerileri sunan yeni ürünlerin Nesnelerin İnterneti açısından önemli olduğunu dile getiren Courtois, bunun Türkiye’deki şirketler için önemini şöyle açıkladı: “Türkiye’de birçok üretim şirketi bulunuyor. Ülkede üretilen televizyonlar, arabalar birbirine bağlanarak kullanıcıların davranışlarından elde edilen veriler bulut üzerinde analiz edilebilir. Böylece herhangi bir iş sürecine zekâ kazandırılabilir. Bulut platformumuz olan Azure ise birbirine bağlanan cihazlar için hub olabilir.” 

Nesnelerin interneti alanında Türkiye’de de bazı projelere imza atıldığına dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ise, “Borusan Otomotiv, BMW alan müşterilerine verdiği Windows tabletler ile kullanıcıların doğru rota hesaplaması yapmasını ve böylece yakıttan tasarruf edebilmesini sağlıyor. Diğer bir örnek ise bağımsız yazılım sağlayıcılarımızdan olan Asay’a ait. Asay, geliştirdiği yenilikçi ev kontrol sistemi ile Nesnelerin İnterneti alanında yeni bir akıllı telefon konsepti yaratıyor” dedi. Bu alanda üniversitelerin Ar-Ge merkezlerinde de projelere imza attıklarını dile getiren Özmen, “Nesnelerin İnterneti Türkiye için muhteşem bir fırsat yaratabilir. Girişimciler, sadece Türkiye değil, dünyaya satabilecekleri ürünler geliştirebilirler” diye konuştu.

Türkiye’de eğitim alanında yaptıkları yatırımlarla ilgili de bilgi veren Özmen, şunları dedi: “3 yıl önce başlattığımız Microsoft Açık Akademi, Türkiye’deki önemli yatırımlarımızdan biri. Uygulama yazmak isteyen ve interneti ve bilgisayarı olan herkese açık olan bu online eğitim platformumuzdan, şimdiye kadar 180 bin öğrenci mezun oldu. Bu, Türkiye’deki en büyük üniversite kapasitesinin üç katından bile fazla. Bunun dışında geçtiğimiz yıl, bu 180 bin kişiden seçtiğimiz 110 kişi ile Nesnelerin İnterneti alanında çalışmaları olan 30 şirketi bir araya getirdik. Öğrenciler, bu şirketler için geliştirdikleri ürünler ile herkesi şaşırttı. Son olarak ABD’de büyük başarı elde eden KODU programını Türkiye’ye uyarladık. 5 ilâ 10 arasındaki çocuklara yönelik programlama eğitimine de henüz birkaç hafta olmasına rağmen 5 bin öğrenci katıldı.” 

Bu eğitim projelerinin dışında Türkiye’de 4 milyon öğrenciye Office 365 sunduklarını belirten Özmen, “Ankara Üniversitesi’nde 27 bin öğrenci, Anadolu Üniversitesi’nde ise 2,5 milyon öğrenci Off ice 365 kullanıyor. Bizim için oldukça önemli bir proje bu” açıklamasında bulundu.

Windows 10 ilk defa hizmet olarak sunulmaya başlanacak

Microsoft’un geçtiğimiz ekim ayında beta versiyonunu sunduğu yeni işletim sistemi Windows 10’un ticari versiyonunun önümüzdeki haftalarda tanıtılması bekleniyor. Hali hazırda dünyada 3 milyondan fazla kişinin Windows 10’un beta versiyonunu denemekte olduğunu belirten Courtois, “Büyük bir yenilik. Şimdiye kadar hep paket olarak alınıp bilgisayarlarda yıllarda kullanılan Windows, ilk defa hizmet olarak sunulmaya başlanacak. Windows 7 ve 8 kullanıcıları, ücretsiz bir şekilde Windows 10’u bilgisayarlarına kurup kullanmaya başlayabilecekler” dedi.