Bursa, 5 yıl sonra bebe fuarına kavuşuyor

Türkiye’nin bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80’ini tek başına karşılayan ve üretiminin yüzde 60’ını üç kıtaya ihraç eden Bursa, 5 yıl aranın ardından yeniden bebe ve çocuk konfeksiyonu fuarı düzenlemeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, 5 yıllık bir aranın ardından bebe ve çocuk konfeksiyonu fuarının 2016 yılının Ocak ayında yeniden kapılarını açacağını söyledi. “Bu fuar uzun vadede değil Türkiye’nin, dünyanın en önemli sektörel fuarlarından birisi olacak” diyen Atalay, “Fuarı Bursa’da düzenleyerek, bebe ve çocuk konfeksiyonundaki gücümüzü göstermek istiyoruz ama kapımız herkese açık. İstanbul’dan ya da Anadolu’nun herhangi bir noktasından fuarımıza katılım sağlanabilir. BEKSİAD olarak 156 üyemiz olmasına karşın Bursa’da yüzlerce, binlerce firma var. En önemlisi de fasoncu değiliz, etiketimizle üretim yapıyoruz” açıklamasını yaptı. 

Atalay, üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini ve halihazırda 3 kıtaya ürün gönderdiklerini vurguladı. “Bursa’nın bebe ve çocuk konfeksiyonunda yakın coğrafyaların bir numarası” olduğunu iddia eden Atalay, bugün gelinen noktada ülke ihtiyacının yüzde 80’ini, üç kıtanın da yüzde 40’ını karşıladıklarını söyledi. Atalay, “Üç kıtadan Vişne Ticaret Bölgesi’ne toptancılar geliyor. Sektörle ilgili tüm alıcılar bölgemizi biliyor, tanıyor. Uzun bir aranın ardından yeniden düzenleyeceğimiz fuarın hem iç pazar hem de ihracat açısından faydalı olacağı inancındayız” ifadelerini kullandı.

Atalay, üretimin yüzde 60’ını ihraç eden Bursalı bebe ve çocuk konfeksiyoncuların bu yılki ihracat öngörülerinin yüzde 80 civarında olduğunu vurguladı. Yeni pazarlarda güçlenmeyi hedefl ediklerine dikkat çeken Atalay, “Afrika kıtasına yaptığımız ihracatı Cezayir pazarıyla yüzde 20’den yüzde 70 seviyelerine çıkarmak istiyoruz. Cezayir’de Türk mallarına karşı güven var. Ürünün üzerinde Made in Turkey damgasını özellikle istiyorlar. Bugün gelinen noktada üretimin yüzde 60’ını ağırlıklı Asya ve Avrupa olmak üzere Afrika kıtasına gönderiyoruz. Diğer yandan Rusya krizi nedeniyle biraz endişelensek de kendimizi yeni pazarlarla yeniden yapılandırıyoruz” diye konuştu. 

Ekonomi Bakanlığı’ndan ‘yol haritası’na onay 

Atalay, BTSO öncülüğünde ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle başlatılan kümelenme çalışmaları kapsamında da bebe ve çocuk konfeksiyonunun ihracat potansiyelini artırmaya odaklandıklarına dikkati çekti. Atalay, “33 örnek firma ile başlattığımız kümelenme çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı, sektörün stratejik planlarını yapacak ve yol haritasını belirleyecek olan talebimizi onayladı” değerlendirmesini yaptı.

BEKSİAD, dernek binasına kavuşuyor

Halil Atalay, bebe ve çocuk konfeksiyoncularının Vişne Ticaret Bölgesi’nde daha kalıcı hale gelmesi amacıyla Yıldırım Belediyesi tarafından dernek binası inşası için yer tahsisi yapıldığını ifade etti. Şu an ön proje aşamasında olduklarının bilgisini veren Atalay, “Önümüzdeki zaman diliminde daha farklı süreçleri ilerleteceğiz. Yeni ve müstakil bir dernek binamız olacak. Bu merkezimizle birlikte daha farklı ve kalıcı işlere imza atacağımıza inanıyoruz. Sektörümüz Bursa’da karşılığını bulmaya başladı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir