ÇAYKUR: Kotaları yüksek tutuyoruz

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, yaş çay sezonunu başlatacaklarını belirterek "Bu sene kotaları yüksek tutuyoruz. Mayıs ayında ilk sürgün kotamız 400 kilogram" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Bu sene de kotaları yüksek tutuyoruz. Mayıs ayında ilk sürgün kotamız 400 kilogram" dedi. 

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da düzenlediği basın toplantısında, 29 Nisan itibarıyla Artvin'den Giresun'a kadar bütün bölgede yaş çay sezonunu başlatacaklarını, ürün almaya başlayacaklarını belirtti. 

Hava şartları nedeniyle yaş çayın 2011 yılında olduğu gibi sahilden yüksek kesimlere kadar aynı anda geldiğini ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi: 

"Bu nedenle bu sene de kotaları yüksek tutuyoruz. Mayıs ayında ilk sürgün kotamız 400 kilogramdır. Vatandaşın mağdur olmaması için, özel sektör tarafından müstahsilin mağdur olmaması için kotayı yüksek tutuyoruz. Kuru çay piyasasında sanayicinin mağdur olmaması için kotayı yüksek tutuyoruz. ÇAYKUR'un daha fazla çay alacağını özel sektörün bilmesi gerekiyor, üreticiye buna göre fiyat vermesi gerekiyor." 

Geçen sezon erken alım fiyat uygulaması yaptıklarını bu yıl ise uygulamada tereddütleri olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, "Geçen sezon kaliteli taze çay almak ve piyasaya yeni ürün çıkarmak için fiyat uygulaması yaptık. Bu çok speküle edildi. 'İmdat Sütlüoğlu, kendi bölgesine destek verdi' şeklinde işlendi. Aslında tüm fabrikalarımızda bu kapsamda alımlar yapılmıştı. Niyet kötü olunca biz de öyle yapıyoruz zannediyorlar. Bu nedenle uygulama olmayacak" diye konuştu.  

Randevulu sistemin bir devrim olduğunun altını çizen Sütlüoğlu, "Randevulu sistem devam edecektir. Bu sistem ile üretici altın dönemini yaşamaktadır. Bu yıl da randevulu sistem geçen yıl olduğu gibi devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

Beyaz çay üretimi 

Beyaz çay alımlarının devam edeceğini vurgulayan Sütlüoğlu, "Çay daha tazedir. Üreticilerimiz bu çaylardan tomurcuk çayı toplayabilirler. Bu sene yaş çaya yapılacak zam oranının biraz daha üzerinde zam yapacağız. Beyaz çayın kilogramını 350 liradan alacağız. Beyaz çay için vakit kaybetmeden üreticilerimiz tarlaya girsin. Geçen sezon yakaladığımız beyaz çay başarısının önüne geçmeyi istiyoruz. Beyaz çay önemli bir çay, bu sezon daha çok üretmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 

ÇAYKUR'a 3 bin 500 işçi alımı 

Sütlüoğlu, İŞKUR üzerinden işçi alım müracaatlarının bugün sona ereceğini belirterek, şöyle konuştu: 

"İşçi alımı için ocak ayında çalışmaları başlattık. Zamanında müracaatımızı yaptık. Gecikmenin nedeni İŞKUR'u bağlayan mevzuatın değişmesinin 2,5 ay sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bağlayıcı mevzuat çerçevesinde alımlar yapılmaktadır. Yükleme işçilerinin tamamının erkek olmasını isterken mevzuat buna izin vermedi. Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan çalışma 2,5 ay zaman aldı." 

 İşçi alımı için Rize'de 5 Mayıs, Trabzon'da 6 Mayıs, Artvin'de 7 Mayıs ve Giresun'da 8 Mayıs'ta noter huzurunda kura çekilişi yapılacağını kaydeden Sütlüoğlu, "Ben dahil hiç kimsenin kontenjan hakkı yoktur. Vatandaşlarımız bundan müsterih olsun. İnşallah aldığımız 3 bin 500 işçiyi en kısa sürede başlatmış olacağız. Sürgün başlar başlamaz işe başlamaları mümkün olmayabilir. Her ihtimali göz önünde bulundurarak yükleme ihalelerini yaptık. Birinci sürgünde yükleme ihalelerini alan arkadaşlar vasıtasıyla bu işleri yürüteceğiz" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir