Cenevre’de zenginler şov yaptı

85'inci kez düzenlenen otomobil fuarında lüks arabalar öne çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLTEKİN KARA

CENEVRE - Avrupa'nın üç büyük otomobil gösterisinden biri olan Cenevre Otomobil Fuarı bu yıl dün başlayan basın günleri ile 85. kez kapılarını açtı. Bu sene fuarın en önemli yenilikleri özellikle süper sınıfta ve lüks otomobillerde yaşanıyor. 

Her yıl düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı, bu defa da onlarca modelin ilk gösterimine, dünya lansmanlarına ve Avrupa lansmanlarına ev sahipliği yapıyor. Fuarda 130 yeni modelin dünya tanıtımı gerçekleştirilecek. Bununla birlikte 63 modelin dünya prömiyeri ilk kez yine Cenevre’de gerçekleştiriyor. 

Fuarın en önemli yanı, yılın başında düzenlenen bu gösteride bu yılın sonuna kadar yollara çıkacak, satın alınabilecek tüm otomobil seçeneklerinin boy gösterdiği bir platform olması. 

Esas olarak iki kat üzerinde konumlanan fuarı bu yıl 700 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. 
Avrupa’da son iki yıldır toparlanma belirtilerinin yaşanması ile birlikte, Çin pazarında yakalanın lüks markaların karlı satış rakamları bu yılın başından itibaren Avrupa’ya da taşınması bekleniyor. Bu sebepten dolayı, çevreci modellerin yanında Bugatti, Rolls Royce, Mercedes gibi üreticilerin en lüks sınıftaki modelleri fuarın gözdesi konumunda. Bununla birlikte bir dikkat çeken konu da birçok firmanın orta sınıftaki SUV’larını yeniden pazara sunmak için tanıtması oldu. 

Hyundai Tucson, Mazda CX-3, Audi Q3, Honda HR-V fuarda dikkat çeken modeller arasında yer alıyor. 

Yeni modeller 

Mercedes’ten bir lüks bir süperspor: Dünyanın en önemli lüks otomobil üreticisi Mercedes, Cenevre’de iki modelle şov yaptı. Bir tanesi super lüks sınıfta tanıtılan Maybach Pullman, diğeri de AMG GT3 Race Car. 

Süper zenginleri hedefleyen Maybach, bu alanda farklı bir çığır açacak gibi duruyor. Bununla birlikte super spor sınıfının yeni temsilcisi SLS AMG GT3 ise super yarış otomobili meraklılarının hedefi olacak. 

Renault’dan SUV’de yeni bir deneme daha: Dacia’nın 10’uncu yılını kutlayan Renault standının yıldızı ise hiç şüphesiz Kadjar modeli oldu. Kardeş marka Nissan’ın Qashqai modeli ile yakaladığı başarıyı, kendi logosu altında tekrar etmeyi hedefleyen Renault, otomobili kısa bir süre sonra satışa sunacak. 

Hyundai ix35’i ucson ile değiştirdi: Türkiye’de ürettiği iki yeni modelle Avrupa pazarında oldukça iddialı olmayı hedefl eyen Güney Koreli üretici Hyundai’nin Cenevre Fuarı’ndaki kozu ise Tucson oldu. Markanın çok satan SUV modeli ix35’in yerini alan Tucson, bu yıl içinde Türkiye’de de satışa sunulacak. 

Yılın otomobili VW Passat 

Fuarın ilk gününde yılın otomobili de belli oldu. 58 jüri üyesinin 30'undan tam puan alıp toplam 340 puana ulaşan Volkswagen Passat, Citroen C4 Cactus ve Mercedes C Serisi'ni eleyip 'Car of the Year 2015' unvanını kazandı.